Oprørere presset af kannibalvideo

Oprørslederen på den makabre video er identificeret som Abu Sakkar alias Khalid al-Hamad, der står i spidsen for Den Uafhængige Omar al-Farouk Brigade. Ifølge Time Magazine er gruppens medlemmer hverken specielt sekulære eller hårdkogte islamister, men er til gengæld kendt som nogle af de mest hårdkogte krigere blandt oprørerne.

Videoen har udløst et ramaskrig og tvunget Den Frie Syriske Hær til at forholde sig til krigsforbrydelser i egne rækker og ikke kun forbrydelser begået af præsident Assads styrker.

I en erklæring fra Den Frie Syriske Hær onsdag slås det ifølge AFP fast, hærens kommandører i felten »er blevet pålagt at starte en hurtig undersøgelse af sagen, der vil resultere i at gerningsmanden bliver retsforfulgt«. Yderligere vil undersøgelsen ifølge Den Frie Syriske Hær vise, om »oprøreren på videoen er medlem af Den Frie Syriske Hær eller ej«.

Abu Sakkar bekræfter over for Time Magazine, at det er ham, der fører kniven på videoen, og at han intet fortryder. Han forklarer, at det var en video på den dræbtes soldats telefon, der udløste hans reaktion.

»Vi åbnede hans telefon og fandt et klip af en kvinde og hendes to døtre. Alle var nøgne, mens han ydmygede dem med en trækæp,« siger han.

Time Magazine har talt med oprørslederen over Skype, hvor han også udøser sit had til præsident Assads styrende elite, alawitterne:

»Forhåbentlig vil vi slagte dem alle. Jeg har et andet klip, jeg vil sende til dem, hvor jeg saver en anden soldat med en sav, som vi bruger til at fælde træer med. Jeg savede ham i større og mindre stykker,« siger Abu Sakkar, der erkender, at netop brutaliteten i billederne er det vigtigste element.

»De andre filmer også, men efter det jeg har gjort, vil de forhåbentlig aldrig bevæge sig ind i et område, hvor Abu Sakkar befinder sig,« siger han.

Gennem de mere end to år, som konflikten i Syrien har varet, er brutaliteten blevet stadig mere åbenbar, og nu nøjes parterne ikke mere med at vise rækker af mere eller mindre tildækkede lig. Optagelser fra mobiltelefoner af alle former for overgreb er blevet almindelige.

For få dage siden dukkede en video op, der ifølge Reuters viser en syrisk soldat, som langsomt slår en mand ihjel med stik efter stik i ryggen. En anden viser en ung mand, der halshugger en fange. Listen er ifølge Reuters forfærdende lang.

Reinoud Leenders, lektor på Institut for Krigsstudier på Kings College i London, forklarer over for Reuters, at de brutale optagelser bruges som et redskab i krigen af begge sider.

»Det er det ultimative udtryk for mangel på respekt og på, hvordan du umenneskeliggør din modstander,« siger han.

Dagens Gossip