Oprørere: Prøver fra påstået nervegasangreb har forladt Syrien

»Vi tog prøver og forlod Syrien,« så de kunne blive analyseret af eksperter i udlandet, siger lederen af Syrian National Council, Badr Djamous.

Han fortæller ifølge Le Monde ikke, hvor prøverne er blevet sendt hen, eller hvordan det kan blive verificeret, at de stammer fra onsdagens angreb.

Kilder fra amerikanske og allierede europæiske efterretningstjenester har indledningsvist vurderet, at syriske regeringsstyrker rent faktisk har gjort brug af kemiske våben i angrebet, sandsynligvis med accept fra højeste niveau i den syriske regering, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningerne stammer fra kilder i amerikansk og europæisk efterretningsvæsen, der udtaler sig på betingelse af anonymitet i den ømtålelige sag. Kilderne understreger over for nyhedsbureauet Reuters, at der er tale om en foreløbig konklusion, og at efterretningstjenesterne fortsat søger afgørende beviser, hvilket ifølge kilderne kan tage dage, uger, eller endnu længere tid at samle ind.

USAs præsident, Barack Obama, bekræftede i et interview med CNN fredag, at de amerikanske myndigheder indsamler information om angrebet:

»Det, vi har set, indikerer klart, at dette er en stor begivenhed, der vækker alvorlig bekymring,« sagde Barack Obama, der dog samtidig forholdt sig skeptisk til opfordringer fra den republikanske senator John McCain om at indsætte det amerikanske luftvåben i Syrien.

Ifølge oppositionsgrupper har onsdagens angreb krævet mellem 500 og 1.300 menneskeliv.

Horrible billeder og videoer, hvoraf de fleste endnu ikke er blevet verificeret fra uafhængigt hold, viser snesevis af lig i interimistiske lighuse. De dræbte har ingen åbenlyse fysiske skader, og optagelserne viser blandt andet døde børn lagt op på række, og ofre for angrebet, der kæmper for at få luft.

I et interview med Le Monde fortæller forskeren Olivier Lepick, at der, på grund af de beskrevne symptomer og billeder frigivet af oprørerne, er indikationer på forgiftning med en nervegift:

»Det er navnlig fraværet af fysiske skader, muskelsammentrækninger og lungesekreter fra munden,« siger forskeren.

Frankrig er et af de lande, der har reageret meget kraftigt på rapporterne om det formodede kemiske angreb, og den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, har rejst spørgsmålet om, hvorvidt det snart er på tide med intervention fra det internationale samfund.

Storbritannien, USA, Tyrkiet og Frankrig er blandt de 35 lande, der har opfordret til en undersøgelse fra FNs repræsentanter, der er i Syrien for at besøge tre steder, hvor der angiveligt er brugt kemiske våben ved tidligere angreb. Og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har rettet henvendelse til præsident Bashar al-Assad og krævet en »grundig og upartisk« undersøgelse af det påståede nervegasangreb.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip