Oprørere: Vi kontrollerer Iraks største olieraffinaderi

Skrevet af admin

24/06/2014

Mest læste i dag

Sunnimuslimske oprørere hævder at have taget fuld kontrol over Iraks største olieraffinaderi, som ligger i byen Baiji nord for hovedstaden Bagdad, skriver BBC.

Olieraffinaderiet har været belejret af oprørere fra Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten, red.) i 10 dage, men flere forsøg på at indtage det store kompleks er blevet slået tilbage.

Raffinaderiet leverer en tredjedel af Iraks brændstof, og kampene har allerede ført til rationering af benzin.

Den militante gruppe Isil leder de sunnimuslimske oprørsgrupper, som deltager i offensiven i det nordlige Irak. Isil har erobret en række byer og områder nord og vest for Bagdad - heriblandt Iraks andenstørste by, Mosul. Oprørerne har også sikret sig vigtige grænseovergange til Syrien og Jordan.

Ifølge BBC er det afgørende for Isil at sikre kontrollen over olieraffinaderiet, hvis gruppen fortsat skal gøre sig forhåbninger om at holde fast i de erobrede områder i det nordlige Irak og forsyne Mosul med energi.

En talsmand for oprørerne siger ifølge BBC, at olieraffinaderiet i Baiji vil blive administreret af lokale stammer, og at oprørerne stadig har planer om at angribe Bagdad.

Isil-bevægelsen kæmper for at etablere en religiøs stat i et område, der dækker dele af Syrien og Irak.

Over en million irakere er flygtet fra deres hjem under den seneste tids kampe i adskillige irakiske byer, og de internt fordrevne er afhængige af nødhjælp fra det internationale samfund, understreger FN.

/ritzau/