Oprørsgruppe vil have fred i oliekonflikt i Nigeria

Skrevet af admin

13/06/2016

Dagens topnyheder

En oprørsgruppe, som er berygtet for angreb på olieindustrien i Nigeria, har bedt regeringen om dialog for at få stoppet optrapningen af militærets modangreb.

Bevægelsen for Befrielsen af Niger Deltaet (Mend) siger, at angreb udført mod den nigerianske olieindustri har været resultatløse, og den opfordrer en anden væbnet oprørsgruppe, Niger Deltaets Hævnere (NDA), til at give en fredsproces en chance.

- Den melding vi har til NDA er enkel: Kampen for Nigerdeltaet er hævet over angreb på olieinstallationer, siger organisationen i en erklæring.

- Til trods for euforien over hvert vellykkede angreb har vi indset, at problemerne i vores region, som korruption og forurening, kun bliver større og større, Jomo Gombo, som er talsmand for Mend.

Niger Deltaets Hævnere har stået bag en række bombeangreb mod olierørledninger.

Gruppen beskylder olieselskaberne for at være skyld i forurening og fattigdom i deltaregionen. Den militante gruppes angreb har reduceret Nigerias produktion af olie til det laveste niveau i 20 år.

Regeringsstyrkerne siger, at oprørerne både ødelægger landets økonomi og miljøet.

- Hver eneste miljøforurening tager lang tid at bekæmpe, og det varer længe før det pågældende område igen kan bruges til landbrug, fiskeri eller andet, siger Desmond Agu, en lokal kommandant for Nigerias Sikkerheds og Civilforsvarskorps.

- Disse unge oprørere ødelægger deres egen fremtid, og de ødelægger fremtiden for deres børn, siger han.

Nigeria er Afrikas mest befolkningsrige land med knap 174 millioner indbyggere. Landet har sendt militære forstærkninger til deltaet for at nedkæmpe de militante grupper.

Men blandt andre den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger, at Nigerias regering må se på konfliktens rødder og uretfærdigheden i deltaregionen.

Nigerdeltaet har nogle af verdens største mangroveskove. Her har mange lokale stammer ikke set noget til den bedre levestandard, de blev lovet, da olien blev opdaget i i 1950'erne.

/ritzau/Reuters