Oprydning i Fukushima er gået ind i farlig fase.

Ansatte ved Fukushima-anlægget i Japan har indledt et farligt arbejde med at fjerne brændselstave fra det ødelagte atomkraftværk.

Selskabet Tepco, som driver Fukushima, oplyser mandag, at arbejdet med at fjerne uran- og plutonium-stave fra reaktoren er begyndt. Arbejdet, der både betegnes som farligt og vanskeligt, er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at få afviklet atomkraftværket.

Det vil tage mindst to dage at fjerne de første 22 brændselsstave fra kølebassinet, oplyser Tepco. Flere end 1500 brændselsstave, hvoraf mange er brugt, mens godt 200 er nye, skal fjernes fra et bassin inde i en reaktorbygning. Det kan tage op imod et år.

Stavene blev placeret i bassinet, da en tsunami ramte værket i marts 2011.

Den fjerde reaktor var ikke i brug på daværende tidspunkt, men brint fra reaktor 3 slap ind og eksploderede, hvilket medførte, at loftet blæste af og efterlod reaktorlokalet blottet.

Værkets ejer, Tepco, oplyser, at man ikke har set skade på bassinet med brændselsstavene, som er en blanding af uran og plutonium.

At flytte brændselsstave er en almindelig procedure på et atomkraftværk, men "forholdene er anderledes på grund af ulykken," siger værkets talskvinde, Mayumi Yoshida.

Brændselsstavene er fire meter lange rør, som er fyldt med uran- og plutonium-brændsel. Der er frygt for, at mange af dem kan være blevet ødelagt under skælvet og den efterfølgende tsunami ved Fukushima-anlægget og Japans østkyst i marts 2011.

Da katastrofen indtraf, blev køleanlæg i tre af reaktorerne på Fukushima ødelagt, og en nedsmeltning begyndte. I den fjerde reaktor var et vedligeholdelsesarbejde i gang, da tsunamien ramte, og derfor var brændselsstavene i reaktoren flyttet over i et lagerbassin.

Arbejdet med at fjerne brændselsstave skulle have været indledt for flere måneder siden, men en række uforudsete problemer og tilbageslag har ført til flere udsættelser.

Udsættelserne har ikke mindsket den vedholdende og omfattende kritik mod Tepcos håndtering af krisen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip