Opsang til Danmark: WHO frygter udbrud af farlige barnesygdomme

Skrevet af admin

13/04/2016

Mest læste i dag

Tyskland og til en vis grad Danmark halter efter mange andre europæiske lande med hensyn til at inddæmme farlige børnesygdomme som røde hunde og mæslinger.

Det viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og de bør være en opsang til de lande, der stadig ikke er med i front. Den løftede pegefinger kommer fra Robb Butler, programansvarlig på området i WHO's europæiske kontor, ifølge Kristeligt Dagblad.

Enhver indlæggelse på et hospital i "et rigt, vesteuropæisk land på grund af en sygdom, der kunne undgås med vaccine, er uacceptabel", mener han.

- Det er ikke godt nok, hvis disse lande ikke aktivt laver kampagner for at finde den ikke-vaccinerede del af befolkningen, for det vil resultere i udbrud, der vil resultere i indlæggelser. Og jeg håber, det ikke vil resultere i, at nogen dør, siger Robb Butler til Kristeligt Dagblad.

I februar fandt et dødsfald sted i Tyskland, der kunne være undgået. En 18 måneder gammel dreng døde af mæslinger på et hospital i Berlin under et udbrud af sygdommen, der varede adskillige måneder og havde mange hundrede smittede.

Anja Poulsen, overlæge og ph.d. på BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, mener i lighed med WHO, at det er et fælles ansvar at inddæmme smitten.

- Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme overhovedet og den mest smitsomme af de børnesygdomme, vi vaccinerer mod, siger hun.

- Og det gør, at man har et andet og langt større ansvar i forhold til at styrke flok-immuniteten, siger hun med henvisning til, at en tilslutning på 95 procent til vaccinationsprogrammet stort set udrydder den pågældende sygdom og altså også beskytter ikke-vaccinerede, for eksempel babyer eller immunsvækkede personer.

Det er netop flok-immuniteten, der er på spil i Danmark, påpeger WHO.

De nye tal gælder for 2014, hvor henholdsvis 20 og 21 ud af i alt 53 europæiske lande lykkedes med at "eliminere" røde hunde og mæslinger, defineret ved, at der ikke havde været såkaldte endemiske mæslinger i 36 måneder, forstået som udbrud i landet.

/ritzau/