Opsang til Europa

Europæerne lider så massivt under gældskrisen, at selv én af verdens mest succesrige kapitalister undrer sig over, at en social revolte er udeblevet.

»Med den massive arbejdsløshed, de har i lande som Spanien og Grækenland, er jeg overrasket over, at vi ikke har set en omfattende social uro og et endnu større pres for at skrue ned for besparelserne og i stedet stimulere jobskabelsen,« siger Larry Fink, der er bestyrelsesformand i verdens største kapitalforvalter, BlackRock, i et interview med Berlingske.EU-toppen deler Finks bekymringer. Ledigheden har nået hidtil usete højder, og det gør en opblødning af sparekravene til en politisk nødvendighed, mener EU-Kommissionen, der nu vil give en række EU-lande mere tid til at få styr på deres underskud. José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen, talte om en »social nødsituation«, da han i går i Bruxelles præsenterede de justerede sparekrav.

OECD glæder sig over EUs lempelser over for blandt andre Frankrig, Spanien og Holland og leverer også en optimistisk prognose: Et opsving vil begynde i sidste halvdel af i år, og den offentlige gæld i de 17 eurolande vil for første gang i årevis stabilisere sig i 2014. »Mange lande er overraskende langt med at forbedre de offentlige finanser,« siger Jørgen Elmeskov, vicecheføkonom i OECD.

Til gengæld er netop social uro udløst af faldende løn og høj ledighed ifølge den økonomiske organisation en trussel mod opsvinget i Europa.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip