Opsigtsvækkende: Kroppens hudceller har et 24-timers biologisk ur

Få betvivler vel at et sundt udseende afhænger af, at vi byder vores krop en regelmæssig livsførelse, og at vi sørger for at få vores nattesøvn. Et udsvævende liv, med flakkende og forstyrrede døgnrytmer, slider på energien og mærker sig uheldigt i vores ansigt. Ny forskning giver forklaringen.

For nu tyder helt nye internationale forskningsresultater også på, at vores hudcellers biologiske egenskaber er særdels følsomme for forstyrrelser i vores døgnrytme.

Forskerne fandt at menneskets hudceller indeholder et 24-timers biologisk ur - et slags tænde-sluk-ur - der styrer hudcellernes biologi. Uret sørger for at vores hudceller midt på dagen, i den solrige tid, beskytter sig mod solens skadelige stråler.

Det er i modsætning til natten, hvor denne beskyttelsesmekanisme ikke er nødvendig, og derfor er slået fra. Resultaterne viser at hvis vi forstyrrer den døgnrytme, som tænde-slukke uret styrer i vores hudceller, så kan vi øge risikoen for hudkræft og rynker.

- Selvom at vi har vidst at søvn og hvile er vigtig for vores hud, er disse resultater alligevel opsigtsvækkende, fordi vi får en indsigt i hvor utroligt avanceret en mekanisme og klok-værk som vores hudceller rummer, siger hudlæge Janne Touborg fra Cutanea Aarhus hudlægecenter og fortsætter:

- Udover at forklare hvorfor manglende hvile eller udsvævende livsførelse kan tære på vores udseende, så finder jeg som hudlæge også, at forskningsresultaterne stiller spørgsmål til, om der eksempelvis er øget kræftrisiko ved, at vi tager på solferier på tværs af tidsgrænser; med andre ord: er jet-lag mon en risiko-faktor for vores hud, når det gælder hudkræft.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip