Optælling i Iran: Moderat ligger i front

Stemmerne er ved at blive optalt i Iran, og indtil videre ser det bedst ud for den præsidentkandidat, der opfattes som den mest reformvenlige og moderate i feltet.

Med lidt flere end 5,2 millioner stemmer optalt, hvilket svarer til omkring ti procent af stemmerne, står Hassan Rowhani til en opbakning på over 52 procent, oplyser de iranske myndigheder. Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Såfremt Rowhani opnår mere end halvdelen af stemmerne, vinder han præsidentposten allerede i første runde, og der bliver dermed ikke behov for en ekstra valgrunde.

Rowhani er tidligere atomforhandler, og han agter at genoprette diplomatiske forbindelser til ærkefjenden USA, der brød sammen efter den islamiske revolution og gidseltagningen af amerikanere på landets ambassade i Teheran i 1979.

Den 64-årige Rowhani er den eneste præst, der stiller op til valget, og han ventes at få stemmerne fra reformfløjen og fra vælgere, der ønsker dybere forandringer i samfundet - hvis altså de agter at stemme.

På den anden fløj står den nuværende forhandler i atomstriden med Vesten, Saeed Jalili, der er repræsentant for linjen, som har ført Iran ind på konfliktkursen med blandt andet USA.

Iranerne skal vælge en afløser for præsident Mahmoud Ahmadinejad, som efter to perioder i embedet ikke kan genopstille.

Det kræver halvdelen af stemmerne for at blive valgt i første valgrunde. Der er omkring 50 millioner stemmeberettigede vælgere i Iran.

Præsidentvalget for fire år siden udløste voldsomme protester fra de reformvenlige, der mente, at der blev svindlet med stemmerne.

De seks præsidentkandidater ved dette års valg har i en fælles erklæring opfordret til ro og orden, indtil det officielle resultat ligger klart. Hvornår det bliver er uvist, men det bliver formentlig i løbet af lørdagen.

Myndighederne har endnu ikke oplyst om stemmedeltagelsen, men det tegner til, at den bliver højere end ved sidste præsidentvalg i 2009. De første meldinger lyder på mindst 70 procent.

Nyhedsbureauet AFP's journalist i Teheran har fortalt om valgsteder i byen, der har været pakket med vælgere.

/ritzau/

Dagens Gossip