Optimistisk Schleck taler ud om krisen

Badevægten måler stort set samme vægt i dag, som den gjorde dengang i 2011, hvor Andy Schleck på Galibier vandt kongeetapen i Tour de France. Men Schleck har faktisk taget kraftigt på siden da. Torsdag viste han, hvor vægten har sat sig.

Det skete, da Schleck med store smil og højt humør satte sig foran pressen på Korsika, hvor Tour de France begynder på lørdag. I en afslappet og selvtillidsfyldt facon charmerede Schleck sig igennem selv de kritiske spørgsmål og efterlod de tilstedeværende med indtrykket af, at han er et godt stykke ovre på den anden side af den krise, som han kæmpede med sidste år.

Den øgede vægt har sat sig på psyken. Han er blevet stærkere mentalt og føler sig rustet til at genoptage en karriere i toppen af cykelsporten. Skåret ind til benet er 28-årige Andy Schleck med lidt forsinkelse blevet voksen.

- Jeg vil ikke sidde her og lyve og sige, at det var nemt, for det var det ikke. Det var virkelig en rigtig hård tid at komme igennem det hele. Men jeg har min familie og mine venner derhjemme, og de har hjulpet mig igennem det, sagde Andy Schleck. 

Transformationen fra en tilstand som bekymringsløs teenager, som blindt fulgte storebror Fränk Schleck, skete sidste år, hvor først en genstridig skade og siden mistet lyst og dårlig træningsmoral sendte ham i gulvet både professionelt og personligt. Der gik lidt mere druk i det og lidt mindre træning, og historierne om hans useriøse tilværelse som sportsmand nåede pressen. Det ramte ham hårdt.

- Jeg kom til et punkt, hvor jeg sagde til mig selv, at jeg ikke længere ville lade mig trække ned af negative ting. Jeg ville slet ikke tænke på det negative mere, så det lod jeg være med. Når jeg så på mine træningsresultater og opdagede, at der var en lille forbedring, så blev jeg glad, selvom det var små mål, jeg opnåede. Jeg planlagde hele tiden at kæmpe mig tilbage ved hjælp af små skridt. Det kan jeg takke Kim Andersen for, sagde Andy Schleck og kiggede til sin højre side på podiet, hvor Kim Andersen sad.

For bare et par måneder siden var Schleck ikke i stand til at lave samme refleksioner omkring sig selv. Der lod han frustrationerne tage over, og han beklagede sig over, at han blev behandlet for hårdt. Generelt havde han en fornemmelse af, at det hele var blevet lidt mere hårdt i forhold til dengang, han som 22-årig kørte sit første Tour de France. Det har været svært for ham at erkende, at han med alderen har fået det hårdere.

- Jeg behøvede ikke at arbejde så meget, dengang jeg var 22 år. Dengang havde jeg eksempelvis ikke syv ekstra kilo om vinteren. Jeg lå altid på 66 kilo uden at gøre noget for det. I denne vinter nåede jeg desværre op på 72 kilo. Når man bliver ældre, skal man arbejde hårdere for at nå den samme form, som man havde tidligere.

Andy Schleck er Team Radioshacks kaptajn til Tour de France i år. Ingen forventer, at han kan vinde Tour de France. Holdet vil sprede chancerne på alle ni ryttere og gå efter etapesejre, og så må bjergene vise, hvor langt Andy Schleck er nået i sin proces. Selv betegner han sig som en outsider. Måske kan han blive årets overraskelse, siger han. Den øgede mentale vægt skal vise sit værd.

- Hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere. Det tror jeg på. Jeg ved ikke, om det bliver i dette års Tour de France eller i næste års Tour de France, at jeg for alvor er tilbage, men jeg kommer motiveret ind til løbet i år, og jeg har hovedet højt. Jeg tror, det kommer til at gå godt.

Dagens Gossip