Optog giver folket tre dage til at sørge over Mandela

Den afdøde Nelson Mandelas begravelsesoptog vil bevæge sig gennem gaderne i den administrative hovedstad Pretoria tre dage i træk, og derfor opfordres folk til at tage opstilling langs ruten.

- Hver morgen, når de jordiske rester forlader lighuset, vil disse ruter blive offentliggjort, siger talsmand for regeringen Neo Momodu.

Optoget for Sydafrikas tidligere præsident vil foregå over tre dage fra onsdag til og med fredag.

- Vi vil opfordre folk til at tage opstilling langs ruterne, siger han fortsat.

Det var Sydafrikas præsident Jacob Zuma, som sent torsdag fortalte, at Mandela var død efter mange måneders sygdom. Han blev 95 år.

Han bliver begravet ved en privat ceremoni 15. december i landsbyen Qunu i Øst-Kapprovinsen, hvor han voksede op.

På Danmarks vegne bliver det kronprins Frederik, der skal repræsentere kongehuset ved mindehøjtideligheden for Sydafrikas tidligere præsident 10. december i Johannesburg.

Højtideligheden vil blive afholdt på et stadium i Soweto, hvor der er plads til mere end 90.000.

Stadionet var vært for VM i fodbold i 2010, hvor Mandela havde sin sidste offentlige optræden.

De 52 millioner sydafrikanere brugte fredag på at tage budskabet ind. For sorte som hvide blev han landsfaderen, der førte Sydafrika ud af apartheid-æraens mørke.

Dronning Margrethe sendte fredag morgen et kondolencebrev til Sydafrika. Brevet er adresseret til Sydafrikas præsident, Jacob Zuma.

- I brevet kondolerer majestæten og udtrykker sin medfølelse overfor det sydafrikanske folk og overfor Mandelas familie, siger kommunikationschef for kongehuset Lene Balleby.

Dronning Margrethe har flere gange personligt mødt den afdøde tidligere sydafrikanske præsident. Blandt andet i København, hvor Nelson Mandela var på et todages statsbesøg tilbage i 1999.

Besøget i Danmark var ét i rækken af de lande, som havde støttet kampen mod apartheid, og som den dengang 80-årige sydafrikanske præsident aflagde besøg.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip