Optrapning: USAs flåde forbereder mulig intervention i Syrien

USA: USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, antydede på det kraftigste fredag, at det amerikanske militær positionerer flådestyrker og militære aktiver i blandt andet Middelhavet i forventning om en beslutning fra præsident Barack Obama om at beordre en militæraktion i Syrien efter formodet brug af kemiske våben i landet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Forsvarsministeriet har ansvar for at forsyne præsidenten med muligheder for alle eventualiteters skyld,« siger Chuck Hagel til CNN, »og det kræver positionering af vores styrker og positionering af vores aktiver for at kunne udføre de forskellige muligheder - uanset hvilke muligheder præsidenten vælger«.

Chuck Hagel tilføjede, at det internationale samfund arbejder på højtryk for at få belyst, om Syriens regeringstropper med samtykke fra præsident Bashar al-Assad har brugt kemiske våben mod civile i en forstad til Damaskus i onsdags.

Samtidig advarede han om, at »der kan komme endnu et angreb«, hvis påstanden bliver bekræftet, hvorefter han understregede behovet for, at det internationale samfund træffer en beslutning om Syrien snarest.

»Det vil sige en meget hurtig vurdering af, hvad der skete, og af, hvilke passende svar der skal gives,« sagde Hagel, der afviste at angive en konkret tidsramme for en sådan beslutning.

Adspurgt om muligheden for at USA vil handle alene, sagde Hagel, at USA aldrig vil opgive sin suveræne ret til at handle, men han tilføjede samtidig, at Syrien er et internationalt problem.

»Det internationale samfund bør og vil handle samordnet i den slags spørgsmål,« sagde forsvarsministeren, der uddybede:

»Hvis efterretninger og kendsgerninger om brug af kemiske våben er sammenfaldende, hvilket synes at være tilfældet, så er det ikke bare et amerikansk problem. Det er et problem for det internationale samfund«.

Den amerikanske flåde øger sin tilstedeværelse i Middelhavet med endnu et væbnet krigsskib på grund af den eskalerende borgerkrig i Syrien, oplyste en embedsperson fra USAs forsvar desuden fredag.

Krigsskibet USS Mahan bliver ifølge Reuters det fjerde skib væbnet med krydsermissiler, der er tilstede i Middelhavet.

USS Mahan havde egentlig afsluttet sin udsendelse og skulle efter planen snart vende tilbage til sin hjembase i Norfolk i den amerikanske stat Virginia, men den amerikanske flådechef har besluttet at holde skibet i regionen, oplyser kilden i forsvaret, der desuden understreger, at den amerikanske flåde endnu ikke har modtaget ordrer om at forberede eventuelle militæroperationer, der vedrører Syrien.

USAs præsident, Barack Obama, overvejer i øjeblikket en række forskellige muligheder for at reagere på rapporterne om kemisk krigsførelse. Talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki oplyste torsdag, at den amerikanske præsident diskuterer de pågældende muligheder med de øverste lag af den amerikanske sikkerhedstjeneste.

Én af USAs muligheder er at sætte ind med et missilangreb fra havet, har en højtstående embedsperson fra forsvaret tidligere fortalt til Reuters.

Præsidenten har hidtil været tilbageholden med at give ordre til en amerikansk militærintervention for at beskytte civilbefolkningen i Syrien, da en sådan militærintervention i Syrien vurderes at kunne få uforudsete konsekvenser.

CNN rapporterede fredag på baggrund af oplysninger fra en embedsperson fra USAs forsvarsministerium, at Pentagon har opdateret sin liste over potentielle mål i Syrien, i tilfælde af at præsident Barack Obama beslutter at intervenere militært i det borgerkrigshærgede land.

Presset på Barack Obama om at gribe ind mod det syriske regime og præsident Bashar al-Assad er steget i kølvandet på beskyldninger om, at regeringstropper dræbte mellem 500 og 1.300 civile i angreb med kemiske våben onsdag.

Den amerikanske forsvarsembedsmand fortalte CNN, at lister over potentielle mål for luftangreb i Syrien er blevet ajourført, og at planer om at bruge krydsermissiler, der kan ramme Syrien uden at entrere landets luftrum, også er blevet inkluderet.

Opdateringen af de potentielle mål skal »give præsidenten en aktuel og omfattende vifte af valgmuligheder,« lød det fra embedsmanden, der desuden fortæller CNN, at fleksibel planlægning er en nødvendighed, da Bashar al-Assads hær fortsat flytter rundt på sine tropper og sit militærudstyr.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, har torsdag slået fast, at fransk intervention kan komme på tale, hvis det bliver bevist, at der blev brugt kemiske våben i et angreb onsdag, der var rettet mod en forstad til Damaskus.

Han udelukkede dog, at Frankrig vil sætte soldater ind for at kæmpe på syrisk landjord.

Dagens Gossip