Organisation advarer om at spare på efteruddannelse

Regeringen lægger nemlig op til at spare på det, der kaldes Statens Voksen Uddannelsesstøtte (SVU). Men ifølge FTF, der repræsenterer 270.000 offentligt ansatte, vil besparelserne blandt andet betyde, at kræftpatienter ikke kan være sikre på at få den nyeste behandling, fordi for få sygeplejersker er uddannet til at håndtere nye behandlingsformer, og at sygeplejersker ikke længere vil få den nyeste viden om forebyggelse af komplikationer efter en operation.

På professionshøjskolen Metropol i København tilbyder man blandt andet efteruddannelse af sundhedspersonale, og her er mange af efteruddannelserne lavet efter politiske beslutninger. Det gælder for eksempel efteruddannelse af personale, som skal sidde ved akuttelefonen, og institutchef Lykke Jensen er ikke i tvivl om, hvad besparelser på SVU vil betyde:

»Det betyder, at sygeplejersker, der over telefonen vejleder den, der ringer, i livgivende førstehjælp, måske ikke får den nødvendige efteruddannelse,« siger Lykke Jensen til FTF.

Lykke Jensen peger på, at formelle efteruddannelser er dyrere end kurser, da de er baseret på forskning og den nyeste viden på området. Det betyder, at den sundhedsfaglige viden konstant opdateres, så for eksempel kræftbehandling i dag er anderledes end for 10 år siden.

I hovedorganisationen FTF er formand Bente Sorgenfrey heller ikke tilfreds med forslaget om at spare.

»Det er et område, som er hamrende vigtigt. Vi står i en situation, hvor regeringen taler om tillid til medarbejderne. Produktivitetskommissionen har for kort tid siden været ude at sige, at ledere og medarbejdere i det offentlige skal opkvalificeres,« siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:

»Så kan det ikke nytte, at man skærer på noget, der løfter både den enkelte medarbejder, men endnu vigtigere vil give borgere, patienter og brugere bedre behandling,« siger Bente Sorgenfrey.

Dagens Gossip