Organisation: Bestikkelsessag er den største i Danmark

Skrevet af admin

09/06/2015

Dagens topnyheder

Korruptions- og bestikkelsessagen, hvor 13 personer tirsdag er sigtet, er helt usædvanlig i Danmark, vurderer Knut Gotfredsen, formand for organisationen Transparency International i Danmark.

- Jeg kan ikke komme i tanke om en lignende sag. Alene det at der er så mange involveret. En million kroner lyder af meget, men det vides jo ikke, hvor mange der har delt den. Men en million kroner det er altså meget, siger Transparency's formand.

Tirsdag morgen anholdte politiet 13 personer efter at have ransaget 17 adresser. Sagen drejer sig om formodet fusk i forbindelse med it-leverancer fra private leverandører.

De sigtede er både ansat i Rigspolitiet, Region Sjælland og Kriminalforsorgen, og it-firmaerne Atea og 3Ait.

Ifølge politiet har it-firmaerne afsat en million kroner på en særskilt konto, som de offentligt ansatte kunne betjene sig af.

Pengene skal være gået til private rejser, forplejning og hotelophold i ud- og indland, hævder politiet.

Blandt andet skal der være brugt i alt 400.000 kroner på en rejse til Dubai i november sidste år.

Og det er langt over grænsen for vennetjenester, mener Knut Gotfredsen.

- Der er mange kilometer mellem vennetjenester og bestikkelse. Det her er bestikkelse. De er ansat af Region Sjælland til at varetage Region Sjællands interesser og ikke deres egne, så det er helt klart tjenesteforseelse, siger Gotfredsen.

Transparency International laver årligt "Corruption Perception Index", hvor organisationen undersøger, hvordan verdens befolkning opfatter korruption og bestikkelse i deres eget land.

I korruptionsindekset fra 2014 lå Danmark på en førsteplads, som det mindst korrupte land.

/ritzau/