Organisation og borgmester: København skal også tage imod flygtninge

Skrevet af Marie Milling

12/12/2015

Dagens topnyheder

Mellemfolkeligt Samvirke har startet en underskriftindsamling. De vil have at københavnerne tilkendegiver, at de gerne vil have flygtninge  til hovedstaden.

Som det er nu, har man en nul-kvote i Københavns Kommune.

Siden 1999 har man ikke modtaget flygtninge, fordi man mente, der var for høj en andel af mennesker fra en anden etnisk minoritet i hovedstaden.

- Vi vil gerne have, at københavnerne får muligheden for at hjælpe til, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også: Løkke: Danmark kan ikke deltage fuldt ud i Europol

Han siger, at det argumentet, som ligger til grund for nul-kvoten, ikke holder længere.

- Vi er i en helt ekstraordinær situation, og kommuner ligesom Aarhus har samme andel af folk, der tilhører etniske minoriteter. Forskellen er, at de tager flygtninge til sig.

Anna Mee Allerslev, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i Københavns Kommune mener også, at det er tid til at tage imod flygtninge i Danmarks største by:

- Jeg støtter fuldt op om initiativet fra Mellemfolkeligt Samvirke. Selvfølgelig skal landets rige hovedstad tage sin del af ansvaret. Århus, Odense og Aalborg tager imod flygtninge, og det er beskæmmende, at København stikker hovedet i busken, skriver hun i en mail til Dagens.dk.

I mødet dør racismen
Hun mener, at der er et godt grundlag for at ændre situationen:

- Welcomme to Denmark, Refugees Welcome, Venligboerne og andre gode frivillige initiativer viser, at der er masser af borgere med vilje og overskud til at hjælpe. Underskriftindsamlingen er endnu et bevis på en øget afmagt over for en hård politisk linje mod flygtninge, siger hun og fortsætter:

- Jeg har flere gange uden held bedt Borgerrepræsentationen ophæve vores status som 0-kommune, men det kan jo være, at de nuværende partier, der blokerer for forslaget, vil lytte til underskrifterne, hvis der kommer nok af dem.

Ifølge Allerslev skal man få en ny kvote på 200 flygtninge.

Frans Mikael Jansen mener, at så længe der skabes relationer, så er der også mindre racisme.

Læs også: Hver 20. syriske flygtning i Grækenland vil til Danmark

- Det er en farlig tendens, at man taler om dem, som om de er fremmede. Det skaber racistiske skræmmebilleder, hvor der til gengæld skabes menneskelige relationer, når man møder hinanden ansigt til ansigt.

Frans Mikael Jansen håber, at underskriftsindsamlingen vil gøre, at Københavns Kommune åbner op for at modtage flygtninge.

- Der findes jo ressourcer at trække på i København for eksempel i erhvervslivet og kulturlivet, siger han og uddyber:

- Derfor har vi i vores kampagne lagt vægt på, at københavnerne kan byde ind med ting, de kan hjælpe flygtningene med.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: