Organisationer: Indviklede regler spærrer for mere natur

Jægere, landmænd og fuglevenner rykker nu ud i et fælles fremstød for at få sat skub i gennemførelsen af en række anbefalinger fra regeringens Natur- og Landbrugskommission.

De tre parter, der sjældent gør fælles sag, mener, at for mange indviklede regler står i vejen for mere natur. I mange tilfælde er det alt for svært for den enkelte landmand at gennemskue lovgivningen.

Desuden er mange lodsejere bange for at miste hektarstøtte fra EU, hvis de laver frivillige tiltag for dyre- og plantelivet, mener Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sammen med Landbrug & Fødevarer.

De peger også på, at de gældende regler betyder, at landmanden belønnes økonomisk for at fjerne for eksempel læhegn, små vandhuller og beplantninger til gavn for vildtet på markerne.

- Jeg kan sagtens forstå, at mange landmænd er bange for at blive straffet af systemet, når de gerne vil gøre noget for naturen. Og det er det, vi skal have ændret, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Ib W. Jensen.

De tre organisationer har skrevet en opfordring til fødevareminister Karen Hækkerup (S) og miljøminister Ida Auken (SF) om at gøre naturpleje og skabelse af mere natur enkel og omkostningsfri for den enkelte landmand.

- Tusindvis af enge, overdrev, heder og vandhuller lider under manglende pleje, og naturens biodiversitet er hårdt trængt. En kortlægning af områderne og udarbejdelse af naturplaner på de enkelte landbrug vil synliggøre naturværdierne for den enkelte ejer og myndighederne, siger Egon Østergaard, formand for DOF.

Jægernes formand Claus Lind Christensen fortæller, at de indviklede og ulogiske regler kan få mærkbare, negative konsekvenser for naturen.

- Landmændenes frygt for at blive trukket i landbrugsstøtte kan besværliggøre arbejdet med at danne markvildtslav, hvor lodsejere samarbejder på tværs af ejendomsskel for at sikre markvildtet bedre vilkår, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip