Organisationer jubler over uddannelsesrekord

Blandt andet de naturvidenskabelige uddannelser har optaget ekstra mange studerende i år, og det modtages positivt i Ingeniørforeningen, IDA.

»Vi har brug for al den tekniske og naturvidenskabelige trækkraft, vi kan få. Både når det gælder om at styrke udvikling og innovation i virksomhederne, og når det handler om at finde svar på de udfordringer, verden står over for, i relation til eksempelvis klimaforandringer, energi og sundhed«, lyder det fra formanden for Ingeniørforeningens uddannelsesudvalg, Flemming Krogh.

Han forklarer, at optaget på civilingeniøruddannelserne siden 2005 er steget med 78 procent, mens diplomingeniøruddannelserne er steget med 67 procent. Til sammenligning er optaget til alle de videregående uddannelser steget med 44 procent i samme periode.

Også i Djøf hylder man rekordoptaget, som man kalder godt nyt for dansk vækst.

»For djøferne er de private virksomheders mest efterspurgte højtuddannede arbejdskraft. Nu har virksomhederne udsigt til at få ekstra vitaminer til væksten, der er brug for,« siger DJØFs formand Lisa Herold Ferbing.

I Dansk Erhverv foreslår man at ændre taxameterordningen, så uddannelser med gode jobmuligheder belønnes med flere penge per optaget studerende.

»Uddannelse er ikke et mål i sig selv. Uddannelse skal give job, og derfor er al uddannelse ikke lige godt. Vi efterlyser politisk mod til at hanke op i taxametersystemet og sikre, at flere unge får en uddannelse, der ikke ender i dagpengekøen,« siger forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv, Jannik Schack Linnemann.

Hos Dansk Industri glæder man sig dog over, at de unge rent faktisk i højere grad har søgt ind på de erhvervsrettede uddannelser, og man opfordrer samtidig de unge, som tirsdag vil få et afslag, til også at tænke i de baner.

»Ret blikket mod de ledige pladser og overvej især om ikke en af de erhvervsrettede videregående uddannelser på det tekniske, det naturvidenskabelige eller det økonomiske område er noget for dig. Dansk erhvervsliv har stort behov for flere kandidater på disse områder,« siger underdirektør i DI Charlotte Rønhof.

Ud af i alt 88.040 ansøgere vil 20.654 modtage et afslag.

Ministeriet for Forskning, Innovation og videregående uddannelser vil inden for kort tid offentliggøre en liste med de uddannelser, hvor der stadig er ledige pladser.

Dagens Gossip