Organisationer kalder FN-kritik af Danmark fornuftig

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

Det ville være fornuftigt at komme til bunds i, hvad der skete med håndteringen af fanger under Irak-krigen.

Det mener seniorforsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing, som derfor kaldet det berettiget, at FN's Torturkomité onsdag kom med kritik af lukningen af Irak-kommissionen.

Selv om Torturkomitéen generelt giver Danmark ros kritiserer de lukningen af Irak-kommissionen.

- Komitéen er bekymret over, at kommissionen (...) er afsluttet uden at have afgivet endelige konklusioner om, hvorvidt der er sket overtrædelser af internationale forpligtelser om ikke at udsætte fanger for mishandling, lyder det således i rapporten.

Og derfor kunne det være godt at finde ud af, hvad der er op og ned, siger Peter Vedel Kessing til Ritzau.

- Det er en fornuftig kritik. Der har været mange oplysninger fremme om, hvordan man håndterede fanger i Irak. Forsvaret lavede deres egne interne undersøgelser i 2010, som ikke blev færdig, da Irak-kommissionen blev nedsat.

- Inden de gjorde det, lavede de et notat, hvor de påpegede en række uregelmæssigheder i håndteringen af fanger.

- Nu står vi tilbage med en halv intern undersøgelse. Det kunne være naturligt, synes jeg, at man lavede den færdig og undersøgte, hvad der egentlig skete, siger han.

Komitéen opfordrer til, at et uafhængigt organ undersøger, om danske styrker har udleveret fanger til andre staters styrker. Styrker, der muligvis har benyttet sig af tortur.

- Det er fornuftigt, at de anbefaler en undersøgelse. Hvordan og hvorledes betyder ikke så meget. Det vigtigste er, at det bliver undersøgt til bunds, siger Peter Vedel Kessing.

Ifølge seniorjuridisk rådgiver i Dansk Institut mod Tortur Elna Søndergaard er det vigtigt, at Danmark tager kritikken til efterretning.

- Vi synes, at det er positivt, at FN's Torturkomité fastslår, at Danmark skal overholde artikel tre, når de håndterer fanger under militære operationer. Og hvis der er tvivl om det, så skal sagen undersøges med et efterspil, hvor torturofre har ret til oprejsning.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår dog fast over for Ritzau, at der ikke kommer flere undersøgelser.

- Fra regeringens side har vi ikke tænkt at sætte det i gang. Der har været lavet ganske mange undersøgelser.

/ritzau/