Organisationer opfordrer regeringen til at give tolke asyl

»De afghanske tolke har i praksis arbejdet for den danske hær, og så må man jo have et moralsk ansvar efterfølgende. Danmark kan aldrig blive fritaget for ansvar. Tolkene har jo reelt arbejdet for os,« siger Jørgen Christian Wind Nielsen, som er korresponderende medlem af menneskeretsudvalget hos tolkeorganisationen International Federation of Translators, til Information.

Hidtil har forsvarsminister Nick Hækkerup fastholdt, at Danmark ikke har noget direkte ansvar over for de afghanske tolke, da de formelt er ansat af den britiske hær og kun udlånt til den danske.

For godt en uge siden viste en rapport fra den globale menneskerettighedsorganisation Avaaz, at størstedelen af tolkene i Afghanistan ofte bliver truet på livet. Det var dog fortsat ikke nok til at rykke de danske politikere.

»Vi har ikke det juridiske ansvar for dem, fordi de ikke direkte har været ansat af os. Vi har et moralsk ansvar, men hvis nogen føler sig særligt truet, kan de jo bruge det almindelige asylsystem,« sagde Socialdemokratiets forsvarspolitiske ordfører, Bjarne Laustsen (S), dengang til Politiken.

Efter en redegørelse fra forsvarschefen har Nick Hækkerup besluttet at hjælpe otte ud af de i alt 195 afghanske tolke, der har arbejdet for de danske styrker i Afghanistan siden 2008. De otte tolke kommer fra Helmand-provinsen og vurderes derfor at være i større fare end de øvrige tolke, som kommer fra andre områder, har ministeren tidligere udtalt.

Dagens Gossip