Organisationer: Syriens femte krigsår er det hidtil værste

Skrevet af admin

11/03/2016

Dagens topnyheder

I fem år har borgerkrigen i Syrien braget løs, og i en ny rapport fra 30 nødhjælpsorganisationer bliver det femte krigsår udråbt til det hidtil værste.

I rapporten "Fuelling the Fire" bliver det beskrevet, at yderligere mindst 50.000 mennesker er blevet dræbt, 1,5 millioner flere har behov for humanitær nødhjælp, mens knap en million syrere er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem.

- Det femte år i den syriske konflikt har været den værste hidtil for mennesker i landet, i takt med at de stridende parter fortsat har skabt ravage, har blokeret nødhjælp i at komme frem og har belejret endnu flere byer, lyder det i teksten.

- Det seneste år har været det mest desperate siden konfliktens begyndelse, og det tiltagende russiske engagement har haft en særlig negativ konsekvens for civile, står der videre.

Rapporten er underskrevet af 30 internationale og syriske organisationer, herunder Oxfam, Care International og The Syrian-American Medical Society (Sams).

Den bliver udgivet forud for femårsdagen for konflikten, der brød ud 15. marts 2011 efter demonstrationer mod præsident Bashar al-Assads regime.

Ifølge rapporten er hundredtusindvis af hjem blevet helt eller delvist smadret - og der er sket en markant stigning i løbet af det seneste år. Det er også blevet sværere for organisationer at få hjælp frem i belejrede områder end tidligere.

I 2015 blev yderligere 400.000 børn tvunget ud af skolerne, hvilket har bragt det samlede antal op på to millioner børn.

Over en million mennesker er ifølge rapporten blevet såret. En stor del af ofrene er blevet såret eller dræbt i angreb med "eksplosive våben" i befolkede områder, lyder det.

Samtidig er hospitaler blevet et mere yndet angrebsmål for konfliktens parter.

- I 2015 så vi det højeste antal angreb på hospitaler i løbet af et enkelt år med mindst 112 angreb mod lægefaciliteter, siger Sams-leder dr. Ahmad Tarakji til nyhedsbureauet dpa.

En kvart million mennesker vurderes at have mistet livet i den syriske konflikt ifølge de seneste tal fra FN. Tallene blev offentliggjort i august.

/ritzau/