Organiseret kriminalitet smadrer økonomien i EU

Forfalskede tasker, trøjer, piller, kød, sågar maskindele og falske motordele til fly bliver købt og solgt langt mere organiseret i Europa end tidligere. Finanskrisen har nemlig udløst et boom i organiseret kriminalitet med alt fra husholdningsmidler til medicin, skriver Financial Times tirsdag.

Og boomet er så omfattende, at værdien af det sorte marked er fordoblet til omkring to milliarder euro med 3.600 kriminelle syndikater på færde over hele kontinentet. Det kan ifølge direktør for EU's kriminalitetsbekæmpelse Rob Wainwright have konsekvenser for de pressede økonomiers opsving.

»Der foregår en bevidst udnyttelse af vores globale økonomiske vilkår, som tjener den illegale økonomi,« siger han til Financial Times og tilføjer:

»Organiseret kriminalitet specielt har en negativ effekt på regeringernes forsøg på at rejse sig efter den økonomiske recession ved at dræne ressourcer væk fra for eksempel skatteindtægter.«

For på sidelinjen af salget med billige efterligninger er der en hel industri for skattesvindel med for eksempel momsindtægter og -registreringer, som beløber sig til omkring 100 milliarder dollar om året over hele Europa, skriver Financial Times.

Og som om det ikke var nok, har finanskrisen også udvidet rammerne for, hvad der er bredt accepteret. Flere firmaer er ifølge Europol mere villige til at bruge illegale arbejdere for at spare, hvilket har sendt menneskehandel i vejret, og de tomme lommer i befolkningen gør det mere socialt accepteret at søge mod det sorte marked - selv for produkter som kan være potentielt skadelige.

Europols statistikker viser nemlig at 28,6 procent af alle beslaglagte varer i 2011 var medicin og fødevarer, som kan udgøre en risiko for købernes helbred. I 2010 var tallet 14,8 procent.

»Vi har helt klart set en stigning i størrelsen af det sorte marked, både i antallet, de forskellige typer og i volumen af forfalskede varer,« siger Rob Wainwright til Financial Times.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip