Orkesterlukning kan give blå genåbning af medieaftalen

Skrevet af admin

09/12/2014

Mest læste i dag

Skifter magten ved næste folketingsvalg, kan det føre til, at den nuværende medieaftale fra juni bliver opsagt. Sådan lyder meldingen fra flere ordførere i blå blok.

En ny medieaftale kan nemlig være nøglen til at genetablere DR Underholdningsorkestret, som kulturminister Marianne Jelved (R) tirsdag endegyldigt afviste at skrive ind i en ny public service-kontrakt.

- Hvis der er et blåt flertal efter et valg, så kan det godt være, at vi opsiger det nuværende medieforlig og indgår et nyt, som siger, at DR er forpligtet til at have et underholdningsorkester, siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

Et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Enhedslisten og færingen Edmund Joensen vedtog torsdag i sidste uge en tekst, der pålagde ministeren fortsatte forhandlinger om DR Underholdningsorkestrets fremtid.

Yderligere forhandlinger blev der dog ingen af, og derfor er hverken Venstre eller Konservative afvisende over for at åbne medieaftalen.

- Vi afviser intet lige i øjeblikket. Vi er ret rystede over, at Jelved sjofler med et flertal i Folketinget, siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

De Konservatives Lars Barfoed supplerer:

- Vi skal have alle muligheder op for at kunne håndtere det her.

Allerede tidligt på tirsdagens møde stod det klart for orkesterstøtterne, at der ikke var forhandlinger på programmet, men det blot var en orientering om ministerens beslutning.

- Nøjagtig ét minut inde i mødet spørger jeg ministeren, om ministeren har en plan til et alternativt forslag, hvis hun er uenig i, at man kan bruge de overskydende licensmidler.

- Der siger hun nej, og at hun vil skrive under på public service-kontrakten, siger Michael Aastrup Jensen.

Også Lars Barfoed skoser, hvad han betegner som manglende forhandlingsvilje fra Jelveds side.

- Det er tydeligt, at det her hus (Kulturministeriet, red.) er et afdelingskontor i Danmarks Radio, hvor ministeren tager mod ordrer fra DR’s ledelse og er ligeglad med, hvad et flertal i Folketinget ønsker.

- Hun er aldrig gået ind i realitetsforhandlinger for at finde en løsning. Det har været flere ugers teaterspil, siger Lars Barfoed.

Det flertal, som ønsker at bevare DR Underholdningsorkestret, har dog ikke givet op. Parterne vil mødes senere i denne uge for at drøfte, om der er muligheder, som kan redde orkestret, inden den planlagte lukning ved årsskiftet.

/ritzau/