Orlogsmuseet i København lukker som selvstændigt museum

Skrevet af admin

02/11/2015

Mest læste i dag

Danmarks flådehistoriske museum, Orlogsmuseet, lukker som selvstændigt museum. I stedet flyttes udstillingen fra de nuværende lokaler på Christianshavn i København til Tøjhusmuseet ikke langt derfra.

Det oplyser Nationalmuseet, som begge museer hører under, i en pressemeddelelse.

Sammenlægningen sker af to årsager. For det første skal Nationalmuseet ifølge regeringens oplæg til en finanslov spare to procent årligt over de næste fire år.

Men ifølge ledelsen på Nationalmuseet giver det også god mening at flytte Orlogsmuseet til Tøjhusmuseet, hvor dansk våben- og krigshistorie i forvejen er udstillet.

- Søkrig og landkrig har til alle tider været tæt forbundet, og på et fælles krigshistorisk museum kan vi integrere begge dele i en samlet formidling.

- På den måde kan vi sætte søhelte som Niels Juel og Tordenskiold ind i en større sammenhæng, der rækker ud over deres bedrifter til søs, og vi kan vise, hvordan flåden og hæren gennem historien har understøttet hinanden i krig, siger Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, i pressemeddelelsen.

Nationalmuseet forventer, at der fremover kan spares 3,2 millioner kroner årligt i form af husleje og andre driftsomkostninger.

Derudover sparer Nationalmuseet 1,6 millioner kroner ved at aflyse de to planlagte særudstillinger om henholdsvis Carsten Niebuhrs arabiske rejse og De Vestindiske Øer.

- Vi er hele tiden nødt til at se på, om vi udnytter vores midler bedst muligt, og vi skal altid være parate til at forbedre museernes drift, hvis det vel at mærke ikke går ud over forskning, formidling og bevaring, og set i det lys har vi truffet den rigtige beslutning, uanset hvad Nationalmuseets økonomiske rammevilkår måtte være, siger Per Kristian Madsen.

Orlogsmuseet havde i 2014 cirka 34.000 besøgende, mens Tøjhusmuseet havde omtrent det dobbelte.

Genopstillingen af effekterne fra Orlogsmuseet forventes at være afsluttet i løbet af sommeren 2016.

/ritzau/