Ornitologer: Hvor er naturen i valgkampen?

Skrevet af admin

13/11/2013

Mest læste i dag

På kommunernes hjemmesider ligger strategier om ældrepolitik, rygepolitik, frivillige, kommunikation og meget andet. Men kun én ud af fem kommuner har vedtaget en selvstændig naturpolitik.

Blot 22 af landets 98 kommuner har en formuleret naturpolitik, viser en søgning, Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har gennemført.

I Region Nordjylland mangler 11 ud af 11 kommuner en naturplan. Det er pinligt her seks år efter kommunalreformen, mener DOF-formand Egon Østergaard.

- Langt hovedparten af kommunerne forvalter vigtige naturområder, og politikerne træffer beslutninger, der har stor indflydelse på naturen. Det sker åbenbart, uden at de har nedskrevet eller synliggjort deres overvejelser om arternes og naturtypernes udvikling i deres kommune, siger han.

- Gennem naturpleje kan man prioritere, hvilke arter man vil gavne. Vi kan se, at kommuner med gode naturplaner har været igennem de diskussioner, siger Egon Østergaard.

Han fremhæver Viborg, Faaborg-Midtfyn, Næstved, Furesø og Rudersdal som gode eksempler.

- Også Herning og Holstebro har lavet fine naturplaner. Men i mange kommuner sidder der meget få medarbejdere, der har nok at gøre med at klare dagen og vejen, siger Egon Østergaard.

Han undrer sig over fraværet af naturdebat i lyset af, at kommunerne i 2007 overtog en lang række naturopgaver fra amterne. De har derfor langt større ansvar for Danmarks natur end før.

I Kommunernes Landsforening kan man ikke se problemet, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Martin Damm (V).

- Det vigtigste er, at man i praksis har en politik for naturen, og at kommunerne løfter deres opgaver - mere end at kunne finde en særlig erklæring om natur på hjemmesiden, siger Martin Damm.

/ritzau/