Oscarnomineringer giver spilletid til nye talenter

Når danske film bliver nomineret til en Oscar-statuette, er det ikke kun godt nyt for folkene bag filmene.

Det betyder også nye chancer for de talenter, der venter på at kunne begynde optagelserne til deres egne filmprojekter.

Sådan siger formanden for Danske Filmkritikere, Jacob Wendt Jensen, efter at tre danske film torsdag er blevet nomineret til en Oscar.

- Det giver lidt ekstra. Danske filmfolk får en større bane at spille på, siger formanden.

- Der er nogle danskere, der får mulighed for at komme ud i verden for at lave film, og når det sker, bliver der plads til nye talenter herhjemme, fortsætter han.

Hele tre danske film er nomineret til en Oscar i år. Danmark bliver repræsenteret i kategorierne bedste udenlandske film, bedste kortfilm og bedste dokumentarfilm med "Jagten", "Helium" og "The Act of Killing".

Nomineringerne kan betyde, at folkene bag filmene bliver inviteret til udlandet for at lave nye projekter, fortæller Jacob Wendt Jensen.

Det giver mere spilletid til nye filmtalenter herhjemme, helt ligesom når danske fodboldspillere får mulighed for at spille i udlandet.

- Film er så kostbare, og folk står i kø for at lave dem. Vi har en stor talentmasse herhjemme, fordi der har været stor søgning, siden 90'erne hvor dansk film begyndte at blive lidt mere spændende, siger kritikeren, der til daglig arbejder for Berlingske.

Sidst i 90'erne slog dansk film for alvor igennem med dogmemanifestet og film som "Idioterne" og "Festen".

- På en eller anden måde er vi blevet bemærket i modsætning til andre lande på vores størrelse, for eksempel Belgien, Norge eller Østrig, siger Jacob Wendt Jensen.

- Hvis vi er heldige, kan Oscar-nomineringerne betyde, at der er nogle flere, der får mulighed for at komme ud i verden. Og jo flere, der arbejder i udlandet og kommer hjem med ny viden, jo bedre for alle, fortsætter han.

/ritzau/

Dagens Gossip