OSCE-observatører er inviteret til Krim

Ukraines Krim-region har inviteret Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde, OSCE, til at sende en mission af observatører til at følge søndagens omstridte folkeafstemning om indlemmelse i Rusland, skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Nyhedsbureauet skriver, at invitationen er blevet sendt til OSCE's hovedkvarter i Wien. OSCE's militære observatører har været ude af stand til at nå frem til Krim, der kontrolleres af russiske styrker.

Pro-russiske styrker har overtaget kontrollen med Krim, og halvøens regionale regering har erklæret, at området skal være russisk. Soldaterne tilkendegiver hverken med flag eller mærker på deres uniformer deres nationalitet.

Den stærkt omstridte folkeafstemning den 16. marts anses for at være forfatningsstridig i Kijev.

Tidligere mandag skød bevæbnede mænd advarselsskud op i luften, da de rykkede ind på et flådeanlæg på Krim, siger embedsmænd i Ukraines forsvarsministerium. Ingen kom noget til.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at Rusland har udarbejdet forslag, som kan bringe "situationen" i Ukraine tilbage i lovmæssige rammer på en måde, hvor der er taget hensyn til ukrainske interesser.

Forslagene er udarbejdet som modforslag til udspil fra USA.

- Vi har sammen med medlemmer af Ruslands Sikkerhedsråd forberedt vores modforslag, siger den russiske udenrigsminister på en tv-transmitteret pressekonference sammen med præsident Vladimir Putin.

Lavrov siger videre, at han har inviteret USA's udenrigsminister, John Kerry, til drøftelser i Moskva.

Kerry har ifølge kilder i det amerikanske udenrigsministerium sagt, at yderligere russisk optrapning i Ukraine vil sætte en stopper for muligheden for diplomati.

Formanden for det lokale parlament på Krim, Vladimir Konstantinov, siger, at en meningsmåling søndag viste, at over 80 procent går ind for, at Krim optages som del af Rusland.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip