OSCE sender observatører til Ukraine

Internationale observatører skal nu prøve at skabe et overblik over, hvad der reelt foregår på den russisk-dominerede ukrainske Krim-halvø, som de seneste dage har været centrum for et højspændt verdenspolitisk drama.

De ubevæbnede militæreksperter fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, rejser af sted onsdag, har OSCE besluttet tirsdag aften.

Men det er fortsat uvist, om de fra Odessa får adgang til Krim, hvor russiske soldater og militser har taget kontrol over luftrummet og store dele af infrastrukturen.

I observatørmissionen deltager blandt andre to amerikanere og to tyskere. En række andre af OSCE's 20 medlemslande sender også eksperter af sted.

Det er endnu ikke oplyst, om Danmark deltager i missionen, men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) var mandag meget positivt stemt, da han deltog i et ekstraordinært EU-udenrigsministermøde om Ukraine-krisen.

- Det ene formål er at kunne holde øje med, præcis hvad der foregår her og nu. Det andet er at lægge en dæmper på situationen, sagde han.

Ifølge USA's ambassadør ved OSCE i Wien, Daniel Baer, var der tirsdag sat navne på de 15 observatører, som skal ud på en såkaldt fact finding-mission på tysk og amerikansk foranledning.

- Opgaven drejer sig i første omgang om et ugelangt besøg. USA sender to observatører af sted efter anmodning fra den ukrainske regering, siger Daniel Baer til nyhedsbureauet Reuters.

Den nationale ukrainske sikkerhedschef, Andrij Parubij, sagde allerede tirsdag ved middagstid, at det første hold OSCE-observatører var ankommet til Kijev, hvilket OSCE dog ikke har bekræftet.

Den russiske delegation ved OSCE har ikke svaret på Reuters henvendelser.

Imens er FN's s særlige udsending, Robert Serry, ankommet til Krim, bekræfter FN uden at oplyse, hvad udsendingens konkrete opgave er.

Hollænderen er egentlig FN-generalsekretær Ban Ki-moons udsending for Mellemøsten, men blive også brugt som Bans politiske brandslukker.

/ritzau/dpa

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip