OSCE vil sende observatører til Ukraine

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) beder de ukrainske myndigheder om at invitere organisationen til at sende observatører til det kriseramte land.

Det siger den schweiziske forbundspræsident, Didier Burkhalter, hvis land har OSCE's roterende formandskab.

- Jeg opfordrer den ukrainske regering til at invitere OSCE til at oprette et observatørkorps, der kan evaluere, hvad der er sket, samt de igangværende begivenheder i Ukraine, siger han.

Missionen skal være med til at skabe klarhed over, hvad der egentlig sker i Ukraine ved eksempelvis at indsætte en diplomat, som både Rusland og Vesten har tillid til, der med en gruppe under sig kan rapportere om konflikten.

Tidligere mandag sagde USA, at OSCE straks bør sende en delegation til Ukraine.

Præsident Barack Obama tog angiveligt også emnet op i sin 90 minutter lange telefonsamtale med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i weekenden.

Her foreslog Obama at sende internationale observatører fra FN og OSCE til landet - og særligt til halvøen Krim - for at sikre tryghed til indbyggerne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har også haft en telefonsamtale med Vladimir Putin, der indvilligede i en fact finding-mission søndag.

Ifølge en tysk regeringstalsmand har Rusland accepteret en fact finding-mission og en kontaktgruppe for at få indledt en dialog om situationen i Ukraine.

Der kan dog være tale om "kosmetiske udsagn" fra Rusland, mener Niels Bo Poulsen, der er leder af Center for Militærhistorie under Forsvarsakademiet.

Tidligere har OSCE haft missioner i Baltikum og i Tjetjenien med blandet succes, og Niels Bo Poulsen peger på, at der har været episoder i OSCE-sammenhæng, hvor Rusland har været fodslæbende.

- Den kan betyde, at Rusland udadtil ligner en konstruktiv spiller, men på jorden får taget nogle ekstra skridt med hensyn til at konsolidere kontrollen.

- På et senere tidspunkt, når man har opnået, hvad man vil, kan man give adgang til OSCE-missionen, siger han.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip