Osteskanner kan afsløre skrumpelever

Skrevet af admin

31/12/2015

Dagens topnyheder

Danmark er blandt de lande i Europa, hvor forholdsvis flest dør af skrumpelever.

Hvert år får 1000-1500 mennesker konstateret den alvorlige sygdom, og for mange sker det så sent, at de ikke kan behandles. De dør inden for få år, nogle allerede efter et par måneder.

En gruppe forskere fra Odense Universitetshospital har som de første i verden dokumenteret, at flere vil overleve, hvis de tilbydes en skanning.

- Ved at diagnosticere mennesker med tidlige stadier af skrumpelever kan man nå at tilbyde alkoholafvænning og specialistbehandling af leveren, før det er for sent, siger Maja Thiele, ph.d. studerende ved Afdeling for Medicinske Mavetarm og Leversygdomme på Odense Universitetshospital.

Skanneren, som oprindelig er udviklet til at teste ostes modenhed, findes på landets store hospitaler i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Men bortset fra leverklinikken på Odense Universitetshospital bruges den på nuværende tidspunkt primært til en række andre leversygdomme og kun sjældent til personer, der drikker for meget.

- Det er epokegørende, at en maskine, som allerede er tilgængelig, kan opdage skrumpelever og forstadier til sygdommen, siger professor Aleksander Krag, Odense Universitetshospital.

Ved mistanke om skrumpelever tilbydes i dag en blodprøve. Men selv om leveren er påvirket af et stort alkoholforbrug, så risikerer blodprøverne at frikende patienterne.

Tages der kun en enkelt leverprøve, så er der 50 procents risiko for, at den tager fejl.

Og selv om lægerne kombinerer flere prøver, så får hver femte ikke den korrekte diagnose. En skanning har derimod en sikkerhed på 96 procent.

- Mange patienter, der drikker for meget, er med rette bekymrede og derfor beder de om at få taget blodprøver. Men alt for ofte giver de falsk tryghed, siger Aleksander Krag.

Det kan medvirke til at forklare, at tre ud af fire tilfælde af skrumpelever først opdages, når sygdommen er så fremskreden, at patienterne indlægges med alvorlige symptomer.

/ritzau/