Otte års fængsel til bagmand i international hashring

Skrevet af admin

05/01/2016

Mest læste i dag

Falske navne, kodede regnskaber og mobiltelefoner, der bliver smidt væk efter kort brug.

Det er nogle af de ting, den 44-årig Tejs Søgart Halberg beskriver i Retten i Glostrup.

Han er tirsdag blevet idømt otte års fængsel for at være bagmand i en større international hashring, som har stået bag indsmugling af 2600 kilo hash fra Spanien til Danmark.

Forinden er han blevet udspurgt om sagen af anklageren.

- Hvorfor smed I telefonerne væk og brugte koder?, spørger anklager Ulrich Thomsen.

- Det var sådan, vi fik besked på, at vi skulle gøre. Det var vel af sikkerhedsmæssige årsager, tænker jeg, fortæller den dømte, der ikke selv mener, at han kan betegnes som bagmand.

Det var, ifølge den 44-åriges udsagn, en mand fra Spanien, der stod for at skaffe de store mængder hash, og det var ham, der fik den dømte med i smuglerringen og fortalte, hvordan tingene skulle foregå.

Alle pengene, der blev transporteret til Spanien, røg efter sigende også ned i den spanske mands lommer.

Den dømte dansker stod for at organisere distributionen og indsmuglingen til Danmark, og det havde han et større netværk til at hjælpe sig med.

Hans svigersøn har tidligere i sagens forløb fået seks års fængsel i sagen. 19 personer har i alt været sigtet i sagen, hvoraf 14 har fået deres dom. Indtil videre er der samlet givet 52 år og 8 måneders fængsel i sagen.

- Det startede i det små, men blev så større og større, siger den 44-årige.

Og det blev meget stort. Der er faldet sigtelser i sagen for transport af mere end 45 millioner kroner fra Danmark til Spanien.

Tejs Søgart Halberg beskriver, hvordan han har organiseret transporterne fra Spanien med bil og lastbil, og hvordan han har haft folk ved grænsen for at tjekke, hvorvidt der var fri bane til at køre over grænsen med de store mængder hash.

Nogle transporterede penge og hash, mens andre opbevarede og distribuerede den indsmuglede hash.

Hashligaen havde sågar en mand i et vekselbureau på lønningslisten, da de danske kroner skulle veksles til euro, inden de blev sendt tilbage til Spanien.

Kommunikationen i netværket foregik ved hjælp af falske navne og koder, og efter hver indsmugling blev de brugte mobiltelefoner smidt væk.

Hashen blev så distribueret i Danmark via et netværk, og pengene blev fragtet ned til den 44-årige i Alicante, hvor han boede, inden han blev udleveret til Danmark.

Ud over at manden står til at betale sagens omkostninger, får han blandt andet konfiskeret en Mercedes og 12 millioner kroner.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til dommen.

/ritzau/