Outsider slår højremand i gyser om Østrigs præsidentpost

Skrevet af admin

23/05/2016

Mest læste i dag

Alexander Van der Bellen fra partiet De Grønne vinder det meget tætte præsidentvalg i Østrig foran højrepolitikeren Norbert Hofer efter fintælling af brevstemmer.

- Frihedspartiets Hofer fik 49,7 procent af stemmerne, mens Van der Bellen fik 50,3 procent af stemmerne, oplyser Østrigs indenrigsministerium.

Hofer har erkendt sit nederlag.

- Selvfølgelig er jeg trist over resultatet. Jeg ville gerne have taget mig af vores vidunderlige land som præsident, skriver han på sin Facebook-side.

Med søndagens stemmer talt op stod Hofer fra den yderste højrefløj ifølge Indenrigsministeriet til en sejr med 51,9 procent af stemmerne. Rivalen Alexander Van der Bellen var på 48,1 procent. Men det var uden brevstemmerne.

Interessen for valget har været enorm, og resultatet har været ventet i spænding også uden for Østrig.

Avisen Kurier beretter, at der aldrig har været så mange besøgende på dens netavis som mandag eftermiddag. Også Indenrigsministeriets livesending brød sammen, inden resultatet blev offentliggjort.

Den 72-årige Alexander Van der Bellen fik 21 procent af stemmerne i første runde af præsidentvalget.

Hofer var med 37 procents opbakning klar favorit efter første runde af valget.

Frihedspartiet er det parti, som den nu afdøde Jörg Haider tilhørte. Som partileder formåede Haider at skabe voldsomt røre i EU's vande op gennem 1990'erne og frem til sin død i 2008.

Hofer havde ifølge flere medier meldt klart ud, at han ikke havde tænkt sig blot at være en kransekagefigur, som præsidenten i Østrig i nogen grad regnes for at være. Posten har i høj grad haft ceremoniel karakter.

Politiske iagttagere siger, at valget har skabt et splittet Østrig, hvor det bliver vanskeligt at overvinde den polarisering, som er sket blandt vælgerne.

Fremgangen til Frihedspartiet i Østrig kædes af mange sammen med den bølge af migranter og flygtninge, der er kommet til landet. Samtidig er økonomien presset og arbejdsløsheden høj.

Over 90.000 personer søgte asyl i landet sidste år. Det er over én procent af landets befolkning.

Mange af asylansøgerne kom ind, efter at Østrigs og Tysklands regeringer sidste efterår valgte at åbne grænserne for den bølge af primært syriske flygtninge, situationen i Mellemøsten har skabt.

/ritzau/AFP