Over 125.000 i protest: Drop halloween

Tusindvis af nordmand har samlet sig på de sociale medier med ét mål for øje; de vil have sat en stopper for dyrkelsen af den 'amerikaniserede' halloween.

- Hvad blev der af den gode, gammeldags julebuk og julesange til folket, lyder det spørgende fra en af initiativtagerne til gruppen på Facebook, og som i skrivende stund har over 125.000 medlemmer.

Gruppen har set sig sure på halloween – aftenen før allehelgensdag, der har sit kulturelle udgangspunkt i USA, men som har en nær tilknytning til Allehelgensaften, der herhjemme gik af mode ved en helligdagsreform tilbage i slutningen af 1700-tallet.

Derimod er halloween de seneste år blev noget, som både en masse nordmænd og danskere har taget til sig, men det skal altså snart være slut, hvis man spørger de tusindvis af medlemmer af Facebook-gruppen.

Læs også: Hun presser en småkageform ind i græskaret - en sjov måde at opnå et flot resultat

I Norge er det amerikanske udtryk 'trick or treat' blevet til 'knask eller trick' i munden på vores broderfolk, og derfor har gruppen på det sociale medie valgt at kalde sig 'Ut med knask eller knep, inn med julebukk'.

For dem gælder det om at få den gamle buk af halm tilbage i i rampelyset, hvilket først kan se, når børn og barnlige sjæle dropper de uhyggelige udklædninger.

I stedet skal de klæde sig ud som julebukke og synge julesange.

En af drivkrafterne bag bevægelsen er en kvinde i 30'erne fra Trondheim, og hun har forklaret, at hun ønsker et opgør med alle de forventinger og det store pengeforbrug, som hun mener er forbundet med halloween.

- Det er ikke fejringen er Halloween, der er selve problemet. Problemet er, at der har sneget sig en kommerciel praksis ind, hvor børn tigger ved døre og truer med at kaste æg på folks huse, forklarer hun.

Til norsk TV2 forklarer drivkraften bag bevægelsen, at det ville være meget bedre, hvis børn i stedet gik rundt og sange julesange i de norske døråbninger. 

Traditionen med at klæde sig ud som julebuk forsvandt ifølge Expressen fra Norge i midten af 1900-tallet, men kan muligvis snart ane et comeback i vores naboland.

-I stedet for at kopiere alle amerikanske traditioner, så er det bedre at bevare vores egne, står der på den populære facebookside. 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip