Over 2000 ukrainere har i foråret søgt om asyl i EU

Skrevet af admin

07/07/2014

Dagens topnyheder

For første gang i 20 år stiger antallet af ukrainske asylansøgninger til EU-landene, oplyser Det Europæiske Asylstøttekontor, Easo, mandag.

I gennemsnit har 100 ukrainere søgt om beskyttelse hver måned de seneste 20 år.

Men fra marts til maj har over 2000 ukrainere søgt om at asyl i et land i Den Europæiske Union - i selvsamme periode, som krisen på først Krim-halvøen og siden i det østlige Ukraine spidsede til.

Ansøgningerne er blevet spredt meget ligeligt ud over landene, oplyser Robert K. Visser, direktør i Easo.

- De fleste af dem bor og arbejder allerede i et land i EU og beder så om asyl, fordi de ikke vil tilbage, siger han.

Han vil og kan ikke forudse, om det er begyndelsen på en trend, hvor flere ukrainere vil bede om asyl. Men han siger, at der ved begyndelsen af Syrien-konflikten også var flere ansøgninger fra personer, som allerede boede i EU.

Krisen i Ukraine tog fart, efter daværende ukrainske præsident Viktor Janukovitj i november sidste år droppede at skrive under på en stor frihandelsaftale med EU. Det udløste store demonstrationer i hovedstaden, Kijev, og førte i februar til Janukovitjs fald.

I marts løsrev Krim-halvøen sig fra Ukraine for at blive en del af Den Russiske Føderation, hvilket inspirerede prorussiske separatister i det østlige Ukraine til at gøre oprør mod centralstyret i Kijev.

Men det er ikke kun Ukraine-krisen, der får folk til at søge mod Europa.

EU-landene fik tilsammen 435.760 ansøgninger om asyl i 2013, viser Easos nye tal.

I de første fem måneder af 2014 var der sket en stigning på 19 procent i antallet af ansøgninger sammenlignet med samme periode i 2013.

Det skyldes i høj grad den blodige konflikt i Syrien. Sidste år steg antallet af syriske ansøgere med 109 procent, men i foråret har endnu flere syrere krydset grænsen end i foråret 2013.

I de seneste måneder har der ifølge asylstøttekontoret også været en stor stigning i antallet af ansøgere fra det afrikanske land Eritrea. De ankommer til Italien og søger så mod nordlige lande i EU som Tyskland, Holland og Sverige.

Antallet af russiske ansøgninger er til gengæld faldet.

/ritzau/