Over 200.000 demonstrerer i Ukraine

Mindst 200.000 mennesker er søndag samlet i Ukraines hovedstad til en demonstration, hvor landets opposition protesterer mod regeringens beslutning om at bakke ud af en omfattende handels- og associeringsaftale med EU.

Oppositionslederne har opfordret "alle ukrainere" til at samles på Kijevs centralt beliggende Uafhængighedplads, Maidan, hvor demonstranter, der er vrede over Janukovitj' manglende vilje til at underskrive aftalen, i mere end tre uger har besat pladsen.

Mens demonstranter klædt i det ukrainske flags gule og blå farver samlede sig på den historiske plads, så melder udvidelseskommissær Stefan Füle, at EU suspenderer arbejdet med den associeringsaftale, der ville have knyttet Ukraine tættere til unionen.

Füle skriver søndag på Twitter, at "arbejdet er sat på hold" og tilføjer, at yderligere drøftelser kræver "et klart tilsagn" fra ukrainsk side om at ville skrive under.

Præsident Janukovitj er nu under hårdt pres for at beslutte, hvorvidt han vil styre landet i vestlig retning ved at forhandle associeringsaftalen med EU på plads eller at gå ind i en Moskva-ledet toldunion.

Han vil efter planen rejse til Moskva på tirsdag for at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, til drøftelser, der ventes at dreje sig om en foreslået frihandelsaftale med Rusland. En aftale, som demonstranterne på det kraftigste modsætter sig.

- Det er sidste chance for Ukraine som et uafhængigt land, siger den 43-årige historielærer fra byen Lviv, Leonid Khusatjenko, forud for søndagens demonstration.

Ukraines sikkerhedsstyrker var i højeste alarmberedskab, da omkring 5000 Janukovitj-tilhængere blev kørt ind fra provinsen i busser. De mødtes i nærheden af Uafhængighedspladsen for at gennemføre en moddemonstration.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip