Over 5.000 ledige er nu under uddannelse

Uddannelsesordningen blev etableret af regeringen og Enhedslisten ved årsskiftet og har til formål at give de ledige »et målrettet og sammenhængende kvalifikationsløft, som styrker mulighederne for at komme i job«.

Ledende arbejdsøkonom i tænketanken Kraka, Andreas Højbjerre, mener, at ordningens popularitet var forventelig.

»Det er jo en måde at forlænge perioden med en eller form for forsørgelse. Og det ser ud til, at jobcentrene kan imødekomme kursusønskerne. Der er også både kapacitet på skolerne og penge til at sende dem på kurser,« siger han til Politiken.

Dog er han skeptisk i forhold til beskæftigelseseffekten.

»Den gruppe arbejdsløse, som mister dagpengene, har gået arbejdsløse i to-tre år eller måske mere. De har været i selvvalgt uddannelse, løntilskudsjob, praktik eller lignende. Hvis de lige stod og manglede et truckkørekort eller et hygiejnekursus, så havde de vel fået det,« siger han.

Samtidig påpeger Nicolai Abildgaard, faglig koordinator for de forsikrede ledige i Lemvig Kommune, at hvis ikke de ledige selv tror på, at uddannelsesforløbet kan gavne dem i jagten på et job, vil effekten være begrænset.

»Det handler om motivation. Det er vores opgave som jobcenter at få de ledige til at se idéen i uddannelse - at det kan føre til et job i sidste ende. Kan vi ikke det, så bliver det også svært at få dem i job,« siger han.

En rundspørge, Politiken Research har foretaget blandt landets 95 jobcentre, kortlægger, hvordan ordningen bliver brugt. Her ligger AMU-kurser øverst på listen over tildelte uddannelsesforløb blandt de 31 jobcentre, der har svaret.

Blandt de jobcentre, der har deltaget i rundspørgen, hersker der generelt set behersket optimisme. Således mener et flertal på 15 af 29, der har svaret, at det i »nogen grad« er sandsynligt, at de langtidsledige kommer i ordinær beskæftigelse som følge af uddannelsesordningen, skriver Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip