Over halvdelen af de omkomne i Mekka-tragedie var iranere

Skrevet af admin

01/10/2015

Dagens topnyheder

Iran oplyser, at 464 iranske statsborgere blev dræbt under panikløbet ved Mekka i sidste uge - et antal, som er næsten det dobbelte af det hidtil oplyste, skriver AFP.

Over halvdelen af de dræbte er ifølge oplysningerne iranere.

- Syv dage efter tragedien er der fuldt overblik over alle kvæstede pilgrimme, hedder det i en erklæring fra Irans hajj organisation til det statslige tv.

"464 iranske pilgrimme menes at være blevet dræbt under panikken sidste torsdag," hedder det.

Ved panikløbet under den store årlige pilgrimsfærd hajj i Mekka i Saudi-Arabien i sidste uge, omkom i alt 769 mennesker.

Sundhedsministrene fra Saudi-Arabien og Iran er enedes om, at de omkomne hurtigst muligt skal tilbage til deres hjemlande, skriver AFP med henvisning til det statslige saudiarabiske nyhedsbureau SPA.

Irans øverste leder truede onsdag Saudi-Arabien med en "voldsom reaktion", hvis saudiaraberne fortsat "forhalede en hjemsendelse af de iranske ofre" for sidste uges store tragedie i Mekka.

- Saudiaraberne svigter deres forpligtelse, sagde ayatollah Khamenei i en tale til nyuddannede søofficerer onsdag.

- De bør vide, at den mindste mangel på respekt for titusinder af iranske pilgrimme i Mekka og Medina - ved ikke at opfylde forpligtelsen til at hjemsende de hellige ofre - vil medføre en hård og voldsom reaktion fra Iran, hed det i advarslerne fra Khamenei.

Saudi-Arabien har tidligere nægtet at give tilladelse til, at et fragtfly lander i kongedømmet og flyver ofrene hjem til begravelser i Iran.

Iran bebrejder saudiaraberne, at der var "alt for mange sikkerhedsbrister" under pilgrimsfærden.

- Regeringen i Saudi-Arabien må acceptere at bære den store skyld for denne katastrofe, har Khamenei sagt.

Op mod 1000 personer blev kvæstet. Iranske embedsmænd har antydet, at flere end 1000 pilgrimme mistede livet i tragedien.

/ritzau/AFP