OVERBLIK: Anklagerne vælter ned over Sepp Blatter

Hvad går skandalesagen i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ud på, og hvad er den afgående Fifa-præsident Sepp Blatter mistænkt for? Få et overblik her:

* Den afgående Fifa-præsident Sepp Blatter er mistænkt for at have foretaget en illoyal Fifa-betaling på to millioner schweizerfranc til Uefa-præsident Michel Platini. Platini afviser ulovligheder og har forklaret til myndighederne, at betalingen er for et stykke arbejde, han på kontrakt har udført for Fifa.

* Den schweiziske statsanklager mistænker også Blatter for at have forbrudt sig mod sine forpligtelser som leder af Fifa og mod forbundets kommercielle interesser.

* Blatter er desuden mistænkt for at have underskrevet en kontrakt i 2005 - som var ugunstig for Fifa - med det caribiske fodboldforbund.

* Uefa-præsident Michel Platini bidrager med informationer i efterforskning af Blatter.

* En række topfolk i Fifa og flere andre er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - omkring en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er ifølge anklagerne brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder. Flere personer har allerede indrømmet, at de har modtaget bestikkelse.

Hvem er anklaget:

* Sepp Blatter blev fredag 25. september personligt involveret i en straffesag. Der opstod allerede i kølvandet på sagens afsløring et pres på schweizeren for at få ham til at trække sig fra præsidentvalget 29. maj i år.

* Det gjorde han ikke, og Blatter blev genvalgt som Fifa-præsident med stort flertal.

* Fire dage senere meddelte han dog, at han ville trække sig fra posten, og senere på året understregede han, at han ikke genopstiller. Han varetager dog hvervet som præsident, indtil en ny er valgt.

Andre hovedpersoner i Fifa-skandalen:

* Fifa-vicepræsidenterne Jeffrey Webb fra Caymanøerne og Eugenio Figueredo fra Uruguay er blandt de anholdte i sagen. Webb er i de amerikanske myndigheders varetægt, mens Schweiz har godkendt at udlevere Eugenio Figueredo samt Rafael Esquivel til USA.

* I alt er 14 personer - ifølge justitsministeriet i USA - under anklage. En del af disse er Fifa-ledere, mens andre arbejder inden for marketing og køb og salg af tv-rettigheder.

* Fifa har som følge af anholdelserne midlertidigt suspenderet 11 personer.

Hvilke anklagepunkter er der i sagen:

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

* Fifa vælger ny præsident 26. februar 2016, og kandidater til posten som Fifas næste præsident skal senest 26. oktober i år melde sig som officielle kandidater.

* Michel Platini har tilkendegivet, at han stiller op.

* Fifa udpegede for nylig Markus Kattner i rollen som midlertidig generalsekretær, da forbundet suspenderede sin generalsekretær, Jerome Valcke, med øjeblikkelig virkning.

/ritzau/

Dagens Gossip