OVERBLIK: Camerons løfte – derfor stemmer de om brexit

Skrevet af admin

21/06/2016

Dagens topnyheder

For tre et halvt år siden lovede den britiske premierminister, David Cameron, første gang, at han ville give briterne en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

Her er en beskrivelse af forløbet op til torsdagens afstemning i Storbritannien:

* 23. januar 2013: Cameron siger i en tale hos finansvirksomheden Bloomberg i London, at "tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik". Han lover en genforhandling af britisk EU-medlemskab, hvis hans konservative parti bliver genvalgt:

- Når vi har forhandlet os frem til en ny aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser eller at forlade det helt.

* 13. marts 2014: Cameron beskriver hovedpunkterne i sine reformkrav i et debatindlæg i avisen Daily Telegraph under overskriften: "EU fungerer ikke, og det vil vi lave om på":

- Magten væk fra Bruxelles. Medlemslande kan gå sammen om at blokere EU-love. Erhvervslivet befris for bureaukratiske byrder. Mere frihandel med USA og Asien.

- Britisk politi og retsvæsen kan beskytte briter uden indblanding fra EU-institutioner. Den fri bevægelighed skal ikke give fri ret til velfærdsydelser.

- EU-midler til udvidelse skal bruges til at forhindre folkevandringer på tværs af EU. Traktatens ord om "en stadigt tættere union" skal ikke gælde for Storbritannien.

* 7. maj 2015: David Camerons konservative parti genvinder regeringsmagten - og får stemmer nok til at regere alene.

* 25. juni: Cameron lancerer formelt sin reformdagsorden på et EU-topmøde.

* Juli til september: Cameron holder bilaterale møder med samtlige andre EU-landes ledere for at forklare sine ønsker i brede træk og finde mulige interessefæller.

* September: Regeringen offentliggør lovforslag med det spørgsmål, der skal på stemmesedlen:

"Skal Det Forenede Kongerige forblive medlem af Den Europæiske Union eller forlade Den Europæiske Union?".

De to svarmuligheder er formuleret som fulde sætninger, så vælgerne klart siger, om de ønsker at "forblive i" eller "forlade" EU.

* 19. februar 2016: Storbritannien og de øvrige EU-landes stats- og regeringschefer enes på et topmøde om en aftale, hvor Cameron i store træk får indfriet krav, der ifølge regeringschefen skal sikre, at briterne vil støtte fortsat medlemskab.

* Efter topmødet meddeler Cameron, at folkeafstemningen bliver 23. juni.

Kilder: Downing Street, biblioteket i det britiske underhus, The Daily Telegraph, EU-diplomater.

/ritzau/