OVERBLIK: De seneste måneders sager i PET

Skrevet af admin

03/12/2013

Dagens topnyheder

Den afgående PET-chef Jakob Scharf har været under pres, siden Ekstra Bladet i efteråret begyndte at skrive om et dårligt arbejdsklima og chefers luksusvaner i Politiets Efterretningstjeneste.

Hermed en kronologi over de vigtigste datoer i sagen:

* 5. september 2013: Ekstra Bladet afslører, hvordan medarbejdere for PET har spist og drukket på restauranten Umami i København.

Samme dag erkender Scharf, at penge fra PET's konto til "særlige udgifter" i et tilfælde i 2009 er blevet brugt til en middag, men at kontoen ikke skal bruges til at bespise medarbejdere i tjenesten.

Justitsminister Morten Bødskov (S) siger efterfølgende, at han er tilfreds med, at procedurerne nu er ændret.

* 13. september: Politiforeningens 600 medlemmer trækker sig fra samarbejdsudvalget i PET i protest mod ledelsen efter lang tids samarbejdsproblemer.

* 29. oktober: Flere anonyme kilder fortæller til Ekstra Bladet, at mellemledere og andre, som er i direkte kontakt med Jakob Scharf, administrationschef Mette Lyster Knudsen og juridisk chef Lykke Sørensen, lider under ledelsens luner og facon.

* 10. november: Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender over for Ekstra Bladet, at samarbejdsproblemerne i PET går ud over efterretningstjenestens arbejde. Samtidig forsikrer han om, at man arbejder på at få løst problemerne.

* 18. november: Administrationschef Mette Lyster Knudsen og en af hendes nærmeste medarbejdere fratræder deres stillinger i PET.

* 19. november: Fem navngivne tillidsfolk i PET beskylder i Ekstra Bladet Scharf for at have brudt reglerne, da han angiveligt forsøgte at hindre Pia Kjærsgaard (DF) i at besøge Christiania. Blandt andet skal han have beordret ansatte til at kigge i hendes kalender.

De fem har også klaget til rigspolitichefen, der har sendt klagen videre til Justitsministeriet.

Jakob Scharf selv understreger, at "jeg har aldrig og kunne aldrig finde på at misbruge de oplysninger, som PET modtager til brug for tilrettelæggelsen af konkrete sikkerheds- og beskyttelsesopgaver".

Ikke desto mindre forlanger oppositionen, at justitsminister Morten Bødskov skrider til handling. Ministeren udtaler, at han fortsat har tillid til Jakob Scharf.

Samme dag bekræfter Den Uafhængige Politiklagemyndighed, at den er i gang med en undersøgelse af forholdene i PET. Mistanken drejer sig om embedsmisbrug.

* 20. november: Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg giver politikerne bag politiforliget en generel orientering om situationen i PET.

Justitsministeren beder efterfølgende Jakob Scharf om at komme med en skriftlig redegørelse om forløbet i forbindelse med Pia Kjærsgaards besøg på Christiania.

Men Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, siger efter mødet med rigspolitichefen, at "der er så mange sager, hvor der er problemer omkring samarbejdet, at man bliver nødt til at skifte ledelsen ud".

* 21. november: Rigspolitiet bekræfter over for Ritzau, at man har modtaget ikke bare én, men to klager over ledelsen i PET.

Den anden klage er indgivet 28. oktober af ansatte i PET, som blandt andet er utilfredse med PET-chefens opførsel ved julefrokoster og andre sammenkomster.

* 29. november: Rigspolitiet vil gennemgå PET's udgifter i forbindelse med den øverste ledelses tjenesterejser. Det fremgår af et brev fra rigspolitichefen til Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, som Ritzau har fået aktindsigt i.

* 3. december: Jakob Scharf afleverer sin redegørelse til justitsministeren og vælger samtidig at trække sig.

/ritzau/