OVERBLIK: Det handler konflikten i Ukraine om

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

Udenrigsministre fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig er torsdag aften blevet enige om, at der skal arbejdes for at kunne holde lokalvalg i de uroplagede regioner i det østlige Ukraine senest i juli.

Beslutningen er et led i at få implementeret den såkaldte Minsk-aftale for fred i landet. Den blev forhandlet på plads for et år siden, men det halter stadig med at få ført den ud i livet.

Få et overblik over konflikten i Ukraine her:

* Den væbnede konflikt i Ukraine tog fart i midten af april 2014, da prorussiske separatister begyndte at gøre oprør mod styret i Kijev.

* Forinden havde den ukrainske halvø Krim revet sig løs og blev siden annekteret af Rusland.

* Separatisterne erklærede selvstændighed og oprettede folkerepublikker i Donetsk og Lugansk.

* Konflikten har udløst en dyb krise mellem Rusland og Vesten, som har indført sanktioner mod Rusland på grund af russisk indblanding på separatisternes side. Rusland har svaret igen med sanktioner mod Vesten.

* 12. februar 2015 blev den såkaldte Minsk-aftale indgået mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig - den såkaldte Normandiet-kvartet.

* Ifølge aftalen skulle tunge våben trækkes væk fra fronten. Der skulle afholdes lokalvalg, og forfatningen skulle ændres, så det østlige Ukraine kunne få en større grad af selvstyre. Efter det ville regeringen i Kijev igen få kontrol med grænsen til Rusland.

* Den franske præsident François Hollande erkendte sidste år, at implementeringen af Minsk-aftalen ikke ville nå i mål i 2015, blandt andet fordi lokalvalg i Østukraine må udskydes på grund af sikkerhedssituationen.

* De internationale parter vurderer torsdag, at situationen er forbedret, og der skal derfor arbejdes for, at lokalvalg i regionen kan blive holdt senest juli i år.

Kilder: BBC, Reuters, The Wall Street Journal, dpa

/ritzau/