OVERBLIK: Det siger de på grundlovsdag

Skrevet af admin

05/06/2015

Dagens topnyheder

Grundlovsdag markerer 100 året for kvindernes stemmeret. Her er et udpluk af politikernes taler:

* Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

- Mange kvinder oplever at blive chikaneret, når de mener noget. Piger bliver kaldt de værste ting, hvis de er ligeså udadvendte og aktive som drenge. Og der er unge kvinder, som sælger sig selv for luksusting. Mon de kan overskue konsekvenserne? Der er stadig meget at kæmpe for. Og vi skal blive ved med at diskutere, hvordan vi kommer videre.

* Venstres formand Lars Løkke Rasmussen:

- Vores værdier flugter ikke med boligområder, hvor politi og brandvæsen bliver mødt med stenkast og tilråb. Vores værdier flugter ikke med parallelsamfund, hvor man aldrig lærer dansk. Aldrig bliver en del af fællesskabet og kommer ud på arbejdsmarkedet. Vores værdier flugter ikke med kulturelt betinget tvangsægteskab. Det handler ikke om at spise flæskesteg eller jordbær. Det handler om en grundlæggende forståelse for, at vores land bygger på ligeværd.

* Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup:

- Regeringen vil ikke tage initiativ til at gøre noget ved den trussel, som vi i disse år oplever fra islamistiske hadprædikanter og potentielle terrorister. Det vil de ikke nu - og desværre tror jeg ikke, det bliver anderledes, hvis de får held til igen at få flertal ved valget. Men i Dansk Folkeparti mener vi netop, at man med Grundloven i hånden kan få lukket moskeer som Grimhøjmoskeen og foreninger som Hizb ut-Tahrir.

De Radikales formand Morten Østergaard:

- Man kan som bekendt kende et samfund på, hvordan det behandler sine svageste. Det har været i fokus for Radikale Venstre i de reformer, vi har gennemført under krisen. Vi har kunnet afskaffe kontanthjælpsloftet, sikre den enlige forsørger bedre vilkår og fjerne starthjælpen. Det var under krisen. Nu er vi på vej ind i et opsving. I økonomisk forstand bliver vi nu igen rigere. Vores valg er, om storsindet skal sikre, at den velstand vi nu igen skaber, skal komme os alle til gavn. Eller være forbeholdt de få.

* SF's formand Pia Olsen Dyhr:

- At blive gift mod sin vilje er noget af det mest umyndiggørende, man kan udsætte et menneske for. Derfor skal vi se på mulighederne for, at politiet kan inddrage den unges pas, og at man indfører indrejseforbud til Danmark for personer, som er indblandet i et tvangsægteskab, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

* Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen:

- Kvinder får i dag 17,5 procent mindre i lønningsposen, end mænd gør. Det uhyggelige er næsten, at vi stort set ikke taler om det. Det er bare sådan lidt blevet en selvfølge. For sådan har det jo altid været. Men sådan skal det ikke være. Det skal vi fællesskab gøre op med.

* Liberal Alliances leder Anders Samuelsen:

- Ligesom vi kan ændre Grundloven og alt mulig andet, kan vi også godt tåle at lave lidt om på Danmark. Hvis jeg skulle ønske mig en ting af vælgerne, så var det lidt mere optimisme og lidt mere tro på, hvor meget vi kan sammen. Så man ikke er så bange for, at der bliver skruet bare en lille smule på knapperne i det store system.

* De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen:

- Siden grundloven er der kommet masser af nye love til. Der er groet en regulær lovjungle, som ofte bliver gødet, men sjældent bliver beskåret. Myndighederne vokser sig større. Det samme gør bureaukratiet. Og som borger kan man bare se til, mens det bliver sværere at gennemskue, hvad man må, og hvad man ikke må. Selv noget så uskyldigt som at plante æbletræer i sin egen have kan man komme i klemme med.

/ritzau/