OVERBLIK: Det skete på dag 1 i valgkampen

Tirsdag var der kraftige tegn på, at det ville ske, og onsdag skete det så: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valg til Folketinget. Her er et overblik over de fem vigtigste historier på valgkampens første dag:

* Thorning åbner valgkamp med advarsel mod eksperimenter:

Danskerne skal torsdag 18. juni stemme om, hvem der skal lede landet de næste fire år. Statsminister Helle Thorning-Schmidt fastslår, at det er det rigtige tidspunkt at spørge vælgerne om, hvorvidt kursen skal holdes, eller man vil have Venstres eksperimenter.

* Ivrige partisoldater bryder plakatloven:

Flere timer før valget blev udskrevet, var de første valgplakater med politikere allerede sat op i flere lygtepæle. Men det er et brud på loven, lyder det fra Københavns Kommune, der sender bøder ud på 40 kroner per plakat til de partier, der har forivret sig.

* Nationalpartiet mangler 6500 vælgererklæringer:

Valgdatoen betyder, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen kan stille op, mens Nationalpartiet ikke har fået samlet nok vælgererklæringer. Partiet vil forsøge at samle de 6500 erklæringer, de mangler, men stiller ellers op som enkeltpersoner ved valget.

* Løkke sender nulvækst til forhandling:

Lars Løkke Rasmussen, Venstres formand, bløder op i forhold til tidligere udmeldinger om nulvækst - eller udgiftsstop, som han selv ynder at kalde det. Det er ikke længere et ultimativt Venstre-krav, men noget der er til forhandling efter et valg.

* Rød borgfred om udlændingepolitikken:

Udlændingepolitikken, der under tidligere valgkampe har betydet splittelse og kostet vælgere internt i rød blok, fyldte stort set ingenting på valgkampens første dag - heller ikke under De Radikales første valgpressemøde blev udlændingepolitikken nævnt på nær et par sporadiske kommentarer.

/ritzau/

Dagens Gossip