OVERBLIK: Det ved vi om Jeppe Nybroes bortførelse

I fire uger sad den danske journalist Jeppe Nybroe som gidsel, efter at han blev bortført i begyndelsen af februar. Her er, hvad der foreløbigt er kommet frem om sagen.

* 7. februar bliver den 40-årige danske journalist bortført, efter at han havde lejet en bil i Beirut, Libanons hovedstad, hvor han arbejdede som freelancejournalist.

* Jeppe Nybroe blev taget til fange i grænseområdet mellem Libanon og Syrien.

* Nybroe og hans kollega Rami Aysha var ifølge Politiken i gang med at lave et indslag om bortførere i Arsal i det nordlige Libanon på grænsen til Syrien, da de selv blev bortført.

* Ifølge familien skete det, da to mænd holdt ved et vejkryds i en lejet bil. De blev tvunget ud af bilen, blev bagbundet og fik hætter trukket ned over hovederne.

* Gidseltagerne kontaktede først den danske ambassade i Beirut og senere familien og krævede fem millioner dollar i løsesum. Hvad den endelige udbetalte løsesum lød på, ønsker familien ikke at fortælle.

* Bortførelsen af de to mænd blev holdt hemmelig af hensyn til forhandlingerne om frigivelse og de pårørende.

* Det er usikkert, hvor Jeppe Nybroe har været holdt som gidsel. Han har dog været holdt fanget i det samme rum på 12 kvadratmeter. Tre gange i løbet af de fire uger fik han lov til at komme ud i det fri, og det skete alle gange om natten, oplyser familien.

* Ifølge Ritzaus oplysninger har han muligvis hele tiden befundet sig i Libanon, mens Jyllands-Postens oplysninger peger på, at han sad fanget i Syrien.

* Jeppe Nybroe og kollegaen blev frigivet torsdag 6. marts efter fire uger i fangenskab.

* Jeppe Nybroe vendte natten til søndag den 9. marts tilbage til Danmark.

* Han er blevet slået flere gange og pisket ved én lejlighed, mens han sad fanget, oplyser familien.

* Da Jeppe Nybroe blev forholdsvis hurtigt frigivet, vurderer sikkerhedsekspert Hans Tino Hansen, at det sandsynligvis var en kriminel bande, der stod bag. Oprørsgrupper beholder nemlig gidsler, så de kan bruges som menneskeskjold og forhandlingskort.

* Bortførelsen skete en måned efter, at Jeppe Nybroe 6. januar på sin Facebook-profil skrev "back in Beirut".

/ritzau/

Dagens Gossip