OVERBLIK: EU's mange konflikter med Google

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen har luppen rettet mod Google på en række områder. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager rygtes snart at tage formelle skridt i sagen om Android-telefoner og medfølgende apps.

Her er et overblik over sagerne:

I formel proces:

* DEN GENERELLE SØGETJENESTE. EU-Kommissionen sendte i april 2015 en formel klage over den måde, Google giver forrang til søgeresultater fra virksomhedens egne specialiserede søgetjenester, når brugere leder efter for eksempel rejser, bøger og restauranter.

Dermed er der en egentlig sag i gang. Den kan føre til milliardbøder, som dog kan udfordres ved EU-Domstolen.

Bliver stadig undersøgt af kommissionen:

* ANDROID: Spørgsmålet er, om Google overtræder EU's konkurrenceregler og hindrer den fri konkurrence ved at indgå aftaler med producenter af smartphones, der pålægger dem at installere Googles apps og andre tjenester som betingelse for, at de må bruge Googles gratis styresystem til smartphones, Android. Sagen rygtes at være den næste, der kommer i formel proces.

* SCRAPING. Googles specialiserede søgetjenesters brug af originalt indhold fra tredjeparters hjemmesider. Det gælder for eksempel rejseportaler som Yelp og TripAdvisor, som gerne vil med i Googles søgeresultater, men ikke vil forære alle deres unikke brugeranmeldelser væk.

* EKSKLUSIVAFTALER. Aftaler, der forpligter hjemmesider udgivet af en tredje part - for eksempel netaviser, der benytter Google til søgninger i deres eget indhold - til kun eller næsten kun at bringe de søgeannoncer, der følger med Google.

* ANNONCER. Kontraktbundne begrænsninger for muligheden for at overføre netbaserede annoncekampagner lavet via Googles AdWords til konkurrerende netbaserede annonceringsplatforme.

Andet:

* LICENSAFGIFTER. Youtube er under anklage for at underbetale musikere og andre rettighedsholdere til indhold på den populære videotjeneste, som ejes af Google. EU-kommissær Andrus Ansip har varslet, at der skal gøres op med den uretfærdighed.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/