OVERBLIK: Fra Berlinmurens fald til et samlet Tyskland

Tyskerne markerer lørdag 25-året for genforeningen, efter landet i kølvandet på Anden Verdenskrig blev delt i Østtyskland og Vesttyskland.

Her er centrale begivenheder op til genforeningen - fra Berlinmurens fald til Tyskland året efter igen var en samlet stat:

* 9. november 1989: Berlinmuren falder efter et år, hvor mange mennesker allerede er flygtet, og presset på det kommunistiske styre i øst er steget massivt.

* 28. november: Den vesttyske kansler Helmut Kohl præsenterer en plan for et statsforbund mellem Øst- og Vesttyskland, der skal føre til en genforening.

* 15. januar 1990: Demonstranter stormer Stasis hovedkvarter i Østberlin, da de vil stoppe Stasimedarbejdernes forsøg på at destruere et omfattende arkivmateriale om østtyske borgere.

5. februar: DDR's socialistiske regeringschef Hans Modrow danner en samlingsregering, der tæller oppositionsfolk og reformkræfter, som også har deltaget i rundbordsforhandlingerne med styret efter Murens fald.

* 18. marts: Det første frie valg til folkekammeret afholdes i DDR. Den ny regering, der ledes af Lothar de Mazière fra partiet CDU i Østtyskland, indleder herefter forhandlinger med Kohl-regeringen i Vesttyskland.

* 18. maj: De to stater underskriver en traktat for en økonomisk og social union.

* 1. juli: Unionen træder i kraft. D-marken bliver betalingsmiddel i DDR med vekselkursen 1:1. Grænsebomme og paskontrol bortfalder.

* 31. august: Traktaten om en egentlig genforening af Tyskland bliver underskrevet, og den bliver en måned senere vedtaget med massivt flertal både i Berlin og Bonn.

* 24. september melder DDR sig ud af Warszawa-pagten.

* 3. oktober: Ved midnatstid bliver det sort-rød-gyldne tyske flag hejst foran rigsdagsbygningen i Berlin til tonerne af nationalmelodien, mens hundredtusinder fejrer den tyske genforening.

Kilde: dpa, Der Spiegel, dhm.de

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip