OVERBLIK: Her er sagen om Operation Hvepsebo

Mandag blev tre søskende dømt for menneskehandel i en omfattende sag, som politiet har døbt "Operation Hvepsebo".

* I en enorm aktion ransagede politiet 25. februar i år 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.

* I alt anholdt politiet 95 mennesker. Størstedelen af de anholdte er ifølge politiet ofre, men en gruppe rumænere, et par syrere og danskere bliver nu retsforfulgt.

* Politiet mener, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien af landsmænd og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.

* Bagmændene skal have transporteret dem hertil, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.

* Efterfølgende skal bagmændene have frataget rumænerne de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

* Samlet set mener anklagemyndigheden, at der er blevet svindlet for cirka 35-40 millioner kroner.

* Anklagemyndigheden har efterforsket Operation Hvepsebo som fem celler og inddelt den i tre særskilte retssager.

* Mandag faldt der dom i den første sag - celle 3 - ved Retten i Hillerød mod tre rumænske søskende, to mænd på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster.

* De er dømt for menneskehandel af tre landsmænd med henblik på at udnytte dem til strafbare forhold. De tre er desuden tiltalt for vold, trusler, groft bedrageri, databedrageri og skattesvig for 900.000 kroner.

* To andre retssager i komplekset kører i øjeblikket i Retten i Lyngby og i Retten i Glostrup. De vedrører celle 1, 2 og 5.

* Desuden er der en celle 4, der er overgivet til Bagmandspolitiet, og som vedrører en advokat og en revisor.

Kilder: Anklageskriftet i celle 3, senioranklager Jette Malberg i Task Force Indbrud.

/ritzau/

Dagens Gossip