Overblik: Hvad er op og ned undervejs i Thornings samråd

Skrevet af admin

17/01/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står fredag i en byge af spørgsmål fra Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Konservative i sagen om det aflyste besøg på Christiania.

Her kan du få overblik over, hvad hun svarer på spørgsmål om de oplysninger, statsministeriet blev gjort bekendt med forud for Bødskovs omstridte pressemeddelelse den 19. november.

* Hvad fik statsministeren at vide i sagen?

Helle Thorning-Schmidt blev orienteret om de to første udkast til pressemeddelelser af sin departementschef umiddelbart efter, at de var blevet modtaget fra Justitsministeriet. Den endelige pressemeddelelse så hun først, da den var blevet offentliggjort.

* Hvad læste hun og Statsministeriet ud af de oplysninger, der stod i udkastene?

Thorning understreger, at det ikke fremgår, at forklaringen med Johan Reimann er opfundet til lejligheden, og at man derfor ikke har været med til at dække over det, der endte med at fælde Bødskov.

Det fremgår af udkastene, at der er givet en forkert begrundelse for aflysningen, og statsministeren siger, at det er første gang, hun bliver bekendt med de oplysninger, som tilgår offentligheden et par timer senere.

* Hvordan reagerede man på de tilsendte pressemeddelelser:

Thorning forklarer, at departementschef Kettel Thomsen er i kontakt med Justitsministeriet både efter første udkast og andet udkast. Det er ham, der foreslår, at Bødskov skal beklage, at der er givet forkert begrundelse for aflysningen.

Det var Justitsministeriet, der - efter en samtale mellem Bødskov og Retsudvalgets formand, Anne Baastrup - valgte at pille beklagelsen ud af pressemeddelelsen.

* Hvordan reagerede statsministeriet på, at beklagelsen, som man selv havde opfordret til kom med, var udeladt?

- Det var ikke det, der optog os mest, svarer statsministeren. Fokus lå på, at offentligheden - og dermed også retsudvalget - fik at vide, at man havde givet en forkert begrundelse for aflysningen.

Det, mener statsministeren, også fremgår af den endelige pressemeddelelse, selvom ordene "forkert billede" og beklagelsen er udeladt.

Man så samtidig ingen grund til at betvivle Justitsministeriets beskrivelse af det faktuelle forløb, forklarer hun.

/ritzau/