OVERBLIK: Konflikten mellem flypersonalet og Ryanair

Siden begyndelsen af 2015 har Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, ønsket at få en overenskomst på plads med Ryanair for medarbejderne i flyselskabets nye base i Københavns Lufthavn.

Men Ryanair vil ikke forhandle med fagbevægelsen, og det irske luftfartsselskab lukker derfor sine baser i København og Billund for at undgå fagbevægelsens lovlige blokader.

* 7. januar: FPU/Serviceforbundet meddeler til Ryanair, at det ønsker en dansk overenskomst for de medarbejdere, der skal arbejde i Ryanairs nye base i København. Ryanair afviser ønsket.

* 3. februar: FPU/Serviceforbundet varsler en konflikt over for Ryanair. Ryanair anerkender ikke, at det er lovligt.

* 3. februar: LO anmoder på vegne af FPU/Serviceforbundet om, at Arbejdsretten anerkender konflikten som værende lovlig.

* 6. marts: HK/Privat og en række LO-forbund, hvis medlemmer blandt andet står for billetkontrol og check-in af bagage i lufthavnen, udsender første varsel om en sympatikonflikt.

* 16. marts: HK/Privat og en række LO-forbund afsender andet og sidste varsel om en sympatikonflikt.

* 18. marts: Første Ryanair-fly fra København forsinkes tre timer, fordi omkring 50 lufthavnsansatte står omkring flyet, der derfor ikke kan tanke brændstof og komme af sted. Ryanair indbringer efterfølgende flere fagforbund for Arbejdsretten.

* 26. marts: Ryanair åbner officielt base i København. Samtidig meddeler Arbejdsretten, at der arbejdes videre med sagen, og den vil blive behandlet næste gang 12. maj.

* 1. juli: Arbejdsretten fastslår, at Serviceforbundet lovligt kan varsle og iværksætte en konflikt til støtte for kravet om en overenskomst for piloter og besætningsmedlemmer på Ryanairs baser i København.

* 2. juli: LO meddeler, at man vil indlede konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn fra den 18. juli.

* 3. juli: Ryanair meddeler, at man lukker basen i København 14. juli og flytter det tilhørende fly til Kaunas i Litauen.

* 7. juli: Ryanair meddeler, at man er parat til at beholde basen i København, hvis konfliktvarslet trækkes tilbage.

* 8. juli: Efter et kort møde mellem Ryanair og Serviceforbundet står det klart, at selskabet ikke vil forhandle overenskomst, og at fagbevægelsen ikke vil droppe sit konfliktvarsel.

* 10. juli. Ryanair kræver i en åben mail til den danske fagbevægelse fredag aften, at fagbevægelsen senest onsdag 15. juli klokken 17 underskriver, at den ikke indleder sympatikonflikt i København som varslet. Fagbevægelsen afviser kravet.

* 14. juli: Ryanair meddeler, at man højst sandsynligt lukker sin base i Billund fredag 17. juli, hvis ikke fagbevægelsen dropper sin blokade, der kan indledes 18. juli.

Kilde: Check-in, Lo, Ryanair, m.fl.

Kilde: LO

Dagens Gossip