OVERBLIK: Milena Penkowas storhed og fald

Skrevet af admin

08/09/2015

Dagens topnyheder

Milena Penkowa har følge anklagemyndigheden brugt falske dokumenter om rotteforsøg til at narre ledelsen på Københavns Universitet.

Sagen kører i øjeblikket ved Københavns Byret og er den seneste blandt en række sager mod den tidligere stjernehjerneforsker.

Her kan du få et overblik over striben af sager mod Milena Penkowa.

* Marts 2010:

Milena Penkowa bliver suspenderet fra sit professorat på Københavns Universitet (KU).

Det sker, efter at hun bliver tiltalt for underslæb for 27.000 kroner, dokumentfalsk og falsk anklage ved at skyde skylden for bedraget på en af sine studerende. Hun idømmes senere tre måneders betinget fængsel.

* Oktober 2010:

Penkowa bliver mistænkt for fusk med sine forskningsresultater, efter at to studerende når det stik modsatte resultat end hjerneforskeren, da de laver samme undersøgelse som hende. Sagen indberettes til KU's ledelse.

* November 2010:

Milena Penkowa bliver fyret. Samtidig kommer det frem, at hun har brugt mellem to og tre millioner kroner af sin rekordstore bevilling fra IMK Almene Fond til private formål som advokatregninger, tøj, rejser og middage.

Penkowa tilbagebetaler 276.000 kroner af sin bevilling, mens Københavns Universitet betaler 2,1 millioner kroner tilbage til fonden.

* Februar 2011:

Weekendavisen skriver, at Penkowa har begået dokumentfalsk for at dække over ikke-eksisterende rotteforsøg og har løjet sin mor og søster døde.

* Marts 2011:

Københavns Politi foretager ransagning på Penkowas tidligere laboratorium og sigter hende for bedrageri og dokumentfalsk i forbindelse med en række påståede dyreforsøg i Spanien i 2003.

* Marts 2011:

Kammeradvokaten slår fast, at rektor på KU Ralf Hemmingsen begik en fejl, da han skulle tjekke Penkowas rotteforsøg i Spanien fra 2003. Universitetets bestyrelse konkluderer dog, at det ikke skal have konsekvenser for rektor.

Kammeradvokaten kritiserer også, at KU tillod, at Penkowa i 2008 indstillede sig selv til Videnskabsministeriets EliteForsk-pris, som hun blev tildelt.

* Maj 2011:

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) tager EliteForsk-prisen fra Milena Penkowa efter indstilling fra Københavns Universitet.

* August 2012:

Et uafhængigt internationalt forskerpanel finder klare tegn på snyd i yderligere 15 af Penkowas videnskabelige artikler i perioden fra 2000 til 2005, mens hun fik sin ph.d., og inden hun fik sin doktorgrad.

Allerede tilbage i den periode blev der sået tvivl om hendes forskning, da et bedømmelsesudvalg fandt det usandsynligt, at hun havde udført forsøg på 1000 rotter under de omstændigheder, hun beskrev i sin disputats.

Bedømmelsesudvalget blev dog underkendt, da daværende dekan på fakultetet og nuværende rektor Ralf Hemmingsen fik en "second opinion" på disputatsen, og Penkowa fik sin doktorgrad i 2006 - dog uden at rotteforsøgene var en del af disputatsen.

* August 2012:

På baggrund af det internationale forskerpanels undersøgelse videresender KU konklusionerne til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) og ser på muligheden for at fratage Penkowa hendes doktorgrad og ph.d.

* August 2012:

UVVU - der i Danmark har kompetencen til at afgøre, om en forsker er uredelig - afgør i de to første af flere sager, at hun har fusket og er videnskabeligt uredelig i begge sager.

Den ene sag drejer sig om tællinger af immunhistokemisk farvede celler i snit af lymfeknuder, den anden sag drejer sig om, at ikke alle af de i en videnskabelig artikel beskrevne mus kunne have eksisteret.

* November 2012:

Professor Elisabeth Bock fra KU indklager Penkowa for UVVU i ny sag, som drejer sig om 15 artikler. Klagen vedrører hovedsageligt rotteforsøg.

* Maj 2013:

Københavns Politi opgiver at rejse sag mod Milena Penkowa for dokumentfalsk i forlængelse af rotteforsøgene. Københavns Universitet klager til statsadvokaten over afgørelsen.

* Juni 2013:

Retten på Frederiksberg frifinder journalist Poul Pilgaard Johnsen i injuriesag anlagt af Penkowa. Hun dømmes til at betale sagsomkostninger på 65.000 kroner. Hun anker ikke til landsretten.

* Juli 2013:

Statsadvokaten beordrer Københavns Politi til at genoptage sagen om dokumentfalsk mod Penkowa.

* November 2014:

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi rejser tiltale for dokumentfalsk mod Milena Penkowa. Hun anklages for at have forfalsket dokumentation for, at der skulle være foretaget en række rotteforsøg i Spanien.

* Juni 2015:

UVVU med landsdommer Anne Thalbitzer i spidsen slår fast, at Penkowa ikke har udvist videnskabelig uredelighed i forbindelse med rotteforsøgene i sagen, som blev rejst af Elisabeth Bock.

* August 2015:

Dokumentfalsk-sagen mod Penkowa bliver 21. august indledt ved Københavns Byret. Retten udsætter sagen, efter at Penkowas advokat kræver sagen afvist. Advokaten mener, at afgørelsen fra UVVU i henhold til menneskerettighedskonvention må medføre, at der ikke kan føres sag mod Milena Penkowa.

/ritzau/