OVERBLIK: Rejsende skal vise id-for at krydse Øresund

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Europa skal ikke gemme sig bag mure, havde den svenske statsminister Stefan Löfven ellers insisteret. Men efter at Sverige på to måneder havde modtaget næsten 80.000 asylansøgere, måtte han bebude, at det ikke gik længere.

- Det smerter mig at sige, at Sverige ikke længere er i stand til at modtage asylansøgere på samme høje niveau, sagde statsministeren på et pressemøde i november.

Her varslede han drastiske stramninger af flygtningepolitikken, herunder kontrol med rejsende til Sverige fra Danmark

* Allerede i november indførte Sverige midlertidig grænsekontrol, og i midten af december besluttede et stort flertal i Riksdagen at indføre id-kontrol på rejsende til Sverige.

* Fra 4. januar kan kun personer med gyldig legitimation, såsom pas eller kørekort, krydse sundet med tog, færge eller bus.

* Transportselskaber er blevet pålagt at kontrollere alle passagerer. Manglende kontrol kan give bøder på 50.000 svenske kroner. Den svenske stat står for kontrollen ved Øresundsbroen.

* Mens der sker id-kontrol på busser, færger og i tog, vil den egentlige grænsekontrol ske i Sverige. Rejsende er derfor nødt til at identificere sig to gange.

* Skal man med tog, vil id-kontrollen betyde mellem 10 minutter og en halv times ekstra rejsetid på den danske side og yderligere 10-15 minutters ekstra rejsetid på den svenske side.

* Passagerer skal stå af ved Københavns Lufthavn, hvor de skal gennem en sluse og få tjekket id. DSB har hyret det private vagtværn Securitas til at stå for id-kontrollen.

* DSB vil registrere id-oplysninger i en database, hvor de vil blive gemt i maksimalt en måned, for at kunne dokumentere, at selskabet lever op til de svenske krav.

* HH Ferries, der sejler ruten mellem Helsingør og Helsingborg, har bygget sluser og ansat kontrollanter.

* Det danske busselskab Gråhundbus, som har en busrute mellem Malmø og København, anslår, at rejsetiden vil blive forlænget med fem til ti minutter. Rejsende skal vise id til chaufføren.

* Det er første gang siden 1950'erne, at man skal vise id for at krydse Øresund.

/ritzau/